'Waardering alom'

In Teylingen en Arnhem zijn kinderen vlak voor de zomervakantie hun tuintjes volop aan het verzorgen. Ze oogsten kleine courgettes, radijsjes en sla. Ondanks het winnen van de Gouden Wortel blijven ze met beide benen op de grond.

Een Gouden wortel of niet, de 90 kinderen van de Sassenheimse schooltuinen zijn nog even enthousiast als voor die tijd, vertelt Hennes Claassen van de schooltuin in Park Rusthoff in de gemeente Teylingen. Met nog enkele lessen te gaan voor de zomervakantie klimmen de snijbonen inmiddels de stokken in en laten de eerste kleine courgettes zich zien. De gekleurde worteltjes zelf groeien ook goed en worden als vanouds geflankeerd door een rijtje rode plantuien. ,,Ook is het wilde bijenhotel opgeknapt voor nieuwe bijenfamilies. Per klas werd er een blok werd ingericht.”

Hij legt uit: ,,Er past maar een courgetteplant in hun tuin, want ze werken in duotuinen die maar 1.20 breed zijn. Samen delen dus! Maar op de 3.50 meter lengte van de tuin staat nog veel meer. De radijsjes, tuinkers, sla en eerste snijbiet is geoogst. De andijvie is bijna klaar en de zonnebloemen, dropplant en Dahlia worden steeds groter. Met de luizen in de tuinbonen viel het mee dit jaar, maar de larven van lieveheersbeestjes zaten al klaar om aan te vallen.’’

‘Er was waardering alom’

– Hennes Claassen, vrijwilliger

Deze week maken de leerlingen de tuin netjes voor de open avond en straks in de zomervakantie kunnen ze elke week een uurtje langskomen om de tuin bij te houden. ,,Als vrijwilligers staan we er al jaren van te kijken dat de kinderen in de vakantie toch nog aan hun tuin denken. Het is voor ons een bevestiging van wat het losmaakt en een motivatie om door te gaan.”

De Gouden Wortel heeft overigens wel het een en ander in gang gezet, verzekert Hennes. ,,Er was waardering alom, enkele raadsleden hebben de tuin bezocht op de toch al geplande Ecotuindag van Velt in het Pinksterweekend. De prijs zelf staat in het gemeentehuis, maar de schooltuingroep heeft een mooie foto ervan nu in de tuin hangen.”

‘Mijn collega’s vinden het supergaaf dat Arnhem
de Gouden Wortel heeft gewonnen’

– Geert Koning, Natuurcentrum Arnhem

Natuurcentrum Arnhem ondersteunt zo’n 30 klassen bij het schooltuinieren. ,,Mijn collega’s vonden het supergaaf dat de gemeente Arnhem de Gouden Wortel heeft gewonnen. Het is echt een waardering voor het schooltuinieren. En belangrijk om het belang ervan te laten inzien: schooltuinieren wordt ook landelijk ondersteund en verder gebracht”, vertelt Geert Koning van het Natuurcentrum.

Hij ondersteunt en adviseert de scholen die schooltuinieren, waarvan de meeste dat doen tot de zomervakantie. ,,Het is bijna tijd om te oogsten, soep en ander lekkers te maken en daarmee de klassen rond te gaan.”

Zo’n les gaat bijvoorbeeld ook over het zoeken naar kleine diertjes in de composthoop, om het verhaal van de kringloop en bodemleven duidelijk te maken.

Combi met buitenlessen

De meeste scholen in Arnhem schooltuinieren tot de zomer. Vanuit het Natuurcentrum evalueert Geert met de leerkrachten het afgelopen moestuinjaar en bespreekt het realiseren van kerndoelen en de mogelijkheden om deze te combineren met buitenlessen. Voor een frisse start bij het volgend seizoen.

In de Kindertuinen bij Stadsboerderij de Korenmaat komen kinderen voor de verlengde schooldag en kinderen uit de buurt nog oogsten en proeven. Ook bij de zorgboerderij Hoeve Klein Mariëndaal komen schoolkinderen na de zomer prei, boerenkool en spruitjes oogsten om daar op school een maaltijd van te maken. Geert: ,,De leerkracht is heel blij met de mogelijkheid om te schooltuinieren op deze bijzondere locatie.” De gemeente Arnhem zet erop in dat alle 60 basisscholen in de gemeente kunnen schooltuinieren.