Enthousiasme over schooltuinieren

Op het VNG jaarcongres waren burgemeesters, wethouders en raadsleden van ruim 2600 gemeenten bij elkaar. Alliantie oprichters Simon Groot en Rob Baan deelden er onze missie #Elkkindeenschooltuin. We spraken persoonlijk met enthousiaste vertegenwoordigers van meer dan 100 gemeenten.

Simon Groot won in 2019 de World Food Prize, een prijs vergelijkbaar met de nobelprijzen die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of groep van mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wereldvoedselsituatie. Simon Groot won de prijs omdat hij met zijn bedrijf East-West Seed kwaliteitsgroentezaad ontwikkelt en beschikbaar maakt voor tientallen miljoen boeren in de tropen van Azië en Afrika. Simon Groot, zelf een West Fries uit Enkhuizen, was eregast op het VNG jaarcongres dat dit jaar plaats vond in het West-Friese Hoorn. Hij werd vergezeld door mede-Enkhuizer Rob Baan, tuinbouwondernemer en mede grondlegger van de Alliantie Schooltuinen.

Simon Groot werd in een video geïnterviewd door dagvoorzitter Ruben Maes. Rob Baan vervolgde met de boodschap van de Alliantie Schooltuinen: Elk kind een schooltuin. Rob benadrukte het belang van verse groenten, een gezonde lunch en natuurlijk een eigen schooltuin. Bekijk de video voor meer informatie over de bijdrage van Simon Groot en Rob Baan op het VNG-congres: https://youtu.be/POwJsy6hbCE

Bij het congres, dat werd gehouden in Ijshal de Westfries in Hoorn, was de Alliantie Schooltuinen aanwezig met een stand. We spraken vertegenwoordigers van meer dan 100 gemeenten persoonlijk en merkten dat er een groot enthousiasme is voor schooltuinieren. Het is ook bij gemeenten duidelijk dat schooltuinieren bijdraagt aan de gezondheid, het algemeen welzijn en natuurbewustzijn.

Bij de burgemeesters, wethouders en raadleden die we spraken heerst vooral de ‘hoe-vraag’. Hoe kunnen wij als gemeente zorgen voor meer schooltuinen? Wat is daarbij onze rol? En waar kunnen we de schooltuinen aanleggen? Vanuit de Alliantie Schooltuinen werken we aan een stappenplan, een schooltuincanvas met inzicht in belangen en belanghebbenden en een netwerk van enthousiaste chool moestuincoaches die gemeenten en scholen kunnen voorzien van praktisch advies en helpen om schooltuinen te realiseren en op te zetten. Gemeenten kunnen met specifieke vragen contact opnemen door een email te sturen naar info@alliantieschooltuinen.nl.