Soeples

De soeples is een hoogtepunt en de afronding van het schooltuinseizoen van de Leiderdorpse kinderen. De kinderen maken zelf groentesoep.

Speciaal voor deze les is er een demonstratietuin met soepgroenten: De soeptuin. Er staat knolselderij, bleekselderij, snijselderij, 4 kleuren wortelen en peterselie. De kinderen vullen dat aan met prei, sperziebonen, courgette en uien uit hun eigen tuintjes, die de soep natuurlijk extra lekker maken. Met wat blaadjes van de maggiplant uit de kruidentuin is de groentesoep compleet.

De kinderen snijden samen de groenten in de tent op het terrein. Terwijl de groentesoep gaart, leggen ze de laatste hand aan hun tuintjes. De laatste worteltjes, courgettes, prei en uien worden geoogst en de naambordjes gaan mee naar huis. Alleen de dahlia’s en afrikaantjes die nog bloeien blijven over. Die mogen blijven staan voor de schooltuinbijen.

De les wordt afgesloten met een kop soep voor ieder kind. Verser en lekkerder bestaat niet.

*In Leiderdorp starten kinderen met hun schooltuintjes in groep 6 en gaan na de zomervakantie door, als ze al in groep 7 zitten.