Opening schooltuin basisschool Lahrhof

Eindelijk is het zover! De schooltuin van basisschool Larhhof Gaston Hendrix in Sittard is klaar voor gebruik. Op 24 mei is de officiële opening.

Middenin de Week van de Schooltuin is het zover. Het bord staat al klaar, verstopt in de schuur. De naam wordt pas op de dag van de opening onthuld. Groep 8 van vorig jaar, die de plannen én naam voor de schooltuin bedacht heeft, is inmiddels uitgevlogen naar het voortgezet onderwijs.

‘Deze leerlingen hebben vorig jaar samen met mij het ontwerp van de schooltuin gemaakt”, vertelt de conciërge van basisschool Lahrhof Gaston Hendrix. ‘Ik heb hun ideeën omgezet in een realistisch plan, dat nu dus eindelijk uitgevoerd is. Jammer dat zij er zelf geen gebruik meer van kunnen maken, maar ze zijn nog steeds trots op het resultaat. Enkele van hen zullen daarom ook aanwezig zijn bij de opening van de schooltuin.”

Conciërge en moestuinier 

Gaston is zelf fervent moestuinier. Hij kreeg dit al van huis uit mee. Op een school waar hij eerder werkzaam was, gaf hij de schooltuin bij de bovenbouw vorm. Een invalbaan bij de Lahrhof leidde, mede door zijn schooltuinervaring, tot een volledige aanstelling. Binnen zijn conciërge-uren heeft hij ruimte om het schooltuinieren te ondersteunen. Van het onderhoud van de schooltuin tot het lesgeven en werken met de kinderen.

Geen vaste klassen en uren 

Er is geen vaste klas die in de schooltuin werkt en ook geen vast schooltuinuur. Gaston bekijkt per week welke werkzaamheden er zijn en gaat dan de klassen langs om te bekijken of er kinderen zijn die zin en tijd hebben om mee te werken. Per keer een groepje van ongeveer 4 kinderen, één of meerdere keren per week. Daarnaast wil hij op termijn ook aanvullende klassikale lessen geven.

Iedereen een taak 

De kinderen worden bij zoveel mogelijk taken in en rondom de schooltuin betrokken. Groep 8 maakte onlangs nog bordjes toen de bloemen uit de schooltuin geplunderd werden. Ook de naambordjes voor de verschillende gewasgroepen werden door de kinderen gemaakt. 

En later dit seizoen, als de oogst op gang komt, kunnen de groentes uit de tuin ook gebruikt worden voor de kooklessen die Gaston ieder dinsdagmiddag verzorgt. Ieder week ligt er een inschrijflijst in de lerarenkamer en kunnen leerlingen aangeven of ze willen deelnemen.

Verhoogde bakken en een fruittuin 

De directeur van de Lahrhof ondersteunt het initiatief van harte. Gaston kon zo met behulp van een investering van de school en onder andere Jong Leren Eten Limburg aan de slag om de schooltuin te realiseren.

Er is bewust gekozen om niet zelf aan de slag te gaan met de aanleg, maar dit door een professioneel bedrijf uit te laten voeren. Daardoor ligt er nu een nette basis van twee verhoogde bakken van 1 meter breed en 10 meter lang, omgeven door houtsnipperpaden, een klein fruittuin en leifruitbomen tegen de gevel. Dit alles vanwege vandalismegevoeligheid in de buurt, omgeven door een afgesloten hek.

Een schoolplein vol zonnebloemen 

Voor Gaston is dit slechts een begin. Overal op het schoolplein ziet hij nog kansen voor uitbreiding. Op 24 mei wordt dan ook niet alleen de schooltuin geopend, maar ook gestart met het letterlijk laten zien van zijn ambitie die naadloos aansluit bij de Week van de Schooltuin Samen zaaien, Samen groeien. Maar liefst 450 kinderen gaan die dag zonnebloemen zaaien en die moeten allemaal hun plekje krijgen, ergens op het schoolplein. De groei van meer groen wordt dus meteen ingezet.

Week van de Schooltuin

Van 22-26 mei is het de Week van de Schooltuin en vinden er door het hele land leuke activiteiten plaats. 

 

.