Eindhoven trapt Week van de Schooltuin af

De Week van de Schooltuin is gestart! Vrije School Brabant in Eindhoven is waarschijnlijk de eerste school in Nederland die aan de slag is gegaan met het thema van deze bijzondere week waarin we samen het schooltuinieren vieren: Samen zaaien, Samen groeien.

Maandagochtend, meteen om 8.30 uur in het eerste lesuur, staan de kinderen van klas 5 (groep 7) al klaar om aan de slag te gaan. Met kruiwagens mogen zij de fruitbomen, compost en houtsnippers van de parkeerplaats halen en naar de schooltuin rijden. Een groene oase in een hoek van het grote, groene schoolplein.

Opdrachten en verhalen 

Tuinjuf Marije van der Park geeft de kinderen opdrachten en weet ze te boeien met mooie verhalen over het belang van de bodem en samenwerkingen onder en boven de grond. Naast ouder is zij ook professioneel begeleider van allerlei groene initiatieven.

Alle klassen aan de slag  

Het is doorwerken deze ochtend, want tussen 8.30 uur en 12.00 uur komt ieder half uur een andere klas helpen. Van de kleuters tot en met klas 6 (groep 8) komen langs. Zij planten allemaal één fruitboom en zaaien de boomspiegel in.

Vrienden in de tuin 

In de boomspiegel komen eetbare bloemen en kruiden. Maar deze hebben nog een extra functie. In het echte leven, vertelt Marije, is het fijn als je vrienden hebt. Vrienden die je helpen als dat nodig is, want samen sta je sterk. De kruiden en bloemen die vandaag gezaaid worden helpen de boom ook als echte vrienden. Ze versterken de fruitboom. Door het samen zaaien kan de boom samen met de kruiden en bloemen samen groeien. Hoe mooi is dat.

Een wens voor gezonde groei 

Voor het zaaien geven de kinderen in gedachte de zaadjes nog een wens mee voor een gezonde groei. De fruitbomen zijn een aanvulling op de schoolmoestuin met eenjarigen en zullen ervoor zorgen dat er straks nog meer te oogsten valt. Aan de wensen van de kinderen en het plezier waarmee er deze dag gewerkt is, zal het niet liggen.

De Week van de Schooltuin loopt van 22-26 mei 2023.