Eervolle vermelding Den Haag

De gemeente Den Haag ondersteunt het schooltuinieren al meer dan 100 jaar. Voor de enthousiaste vlog voor de Gouden Wortel-verkiezing ontving Den Haag van de jury een eervolle vermelding.

De oorkonde werd tijdens de Week van de Schooltuin uitgereikt aan wethouder Arjen Kapteijns, die te gast was op schooltuincomplex De Kornoelje, een van de 18 schooltuincomplexen in Den Haag. De wethouder volgde daar een schooltuinles en deelde een groententas uit aan de leerlingen.

De Gouden Wortel

De Gouden Wortel is bedoeld om de schijnwerpers te zetten op gemeenten die het schooltuinieren ondersteunen. Voor verkiezing zijn gemeenten dit jaar opgeroepen een vlog in te sturen over het belang van de schooltuin en om andere gemeenten te inspireren hun voorbeeld te volgen.

De gemeente Breda won voor haar vlog de Gouden Wortel 2023. De jury had ook grote waardering voor het filmpje van de gemeente Den Haag. Dit begint heel mooi met de verwondering van een leerling dat er van zo’n klein zaadje iets eetbaars groeit. Dat is wat het schooltuinieren doet!

Verwondering

Het beeld van de lessen en de uitleg van zaad tot ingrediënten voor een maaltijd kwam volgens de jury goed tot uitdrukking. Ook het enthousiasme van wethouder Arjen Kapteijns over het belang van het schooltuinieren voor de stad en de ondersteuning is groot. In Den Haag worden de schooltuinlessen verzorgd door de gemeentelijke  milieueducatieve centra.

De jury vindt het geweldig dat de gemeente jaarlijks 1450 kinderen uit alle wijken in de stad deze ruimte en ervaring gunt. Terecht dat de gemeente Den Haag en de wethouder daar trots op zijn.

Schooltuinbeleid

,,Het is ontzettend belangrijk dat kinderen in heel Nederland deze ervaring kunnen opdoen. Alle gemeenten zouden een actief schooltuinbeleid moeten hebben”, aldus wethouder Kapteijns bij de uitreiking van de oorkonde door Arjan Klopstra van de Alliantie Schooltuinen en Manja van de Plasse van Jong Leren Eten in Zuid-Holland.