"Het is gewoon winst als je dit als school kunt bieden"

Stenen moestuinbakken, houtsnippers, een regenton, een schuurtje met kleurige gietertjes aan de buitenkant, een hek en een enthousiaste werkgroep. Allemaal ingrediënten die van het schooltuinieren op De Wegwijzer in het Zeeuwse Heinkenszand een succes maken.

Directeur Marnix Maljaars toont vol trots ook de rest van het schoolplein: een boomgaardje met fruitbomen, een buitenleslokaal met een insectenhotel, een groene zone met speeltoestellen, een podium en ruimte om te sporten. Elk stukje plein is heel bewust ingericht.

“Het onderwijs is onder andere gericht op harde resultaten. Toen ik hier vijf jaar geleden kwam werken, heb ik gekeken: wat kunnen we daar omheen organiseren? Ook om ons als kleine school met 115 leerlingen te kunnen onderscheiden.’’

Van stenen naar groen 

Het plein met stenen en een grasveld kreeg in overleg met leerkrachten, ouders en leerlingen een groene invulling. En met een schooltuin! Marnix: ,,We leven in een tijd waar aardappels en broccoli in de supermarkt groeien. Kinderen krijgen van huis niet standaard mee waar hun eten vandaan komt. Wij vinden het een basaal onderdeel van de ontwikkeling van kinderen om dit wel mee te geven. Het gaat om het doen, het is van deze tijd en is duurzaam.”

Hulp van alle kanten 

De directeur zorgde voor de inrichting met een hufterproof hek – ,,Helaas nodig’’. Met een IVN-subsidie werd een voedselbosje aangelegd. ,,Het is een investering van zo’n 12.000 euro, die zich uitbetaalt.” Voor zo’n 250 euro per jaar draait de schooltuin nu. Via het NME-centrum MEC De Bevelanden komen gratis groentezaden van Rijk Zwaan, Jong Leren Eten verzorgde een cursus tot moestuincoach, ouders komen met plantjes. En een enthousiaste groep ouders en grootouders zorgt al vier jaar voor de begeleiding.

Behapbaar

Moestuincoach en ouder Celine Steenhard verklaart het succes: “Om het behapbaar te houden hebben leerlingen van groep 5/6 twee keer per week, van 8.30 tot 9.00 uur, hun schooltuinmoment. Dat is handig, want dan brengen ouders hun kinderen toch al naar school. Daarom loopt het zo lekker. De leerkrachten hebben er geen omkijken naar. Ook zijn bakken beter bij te houden dan telen in de volle grond. De houtsnippers zorgen ervoor dat de leerlingen met schone schoenen de school binnengaan.”

Samenwerking vmbo 

In het najaar krijgen de leerlingen met leskisten van MEC De Bevelanden ook inzicht in bijvoorbeeld het belang van bodemdiertjes, insecten, spinnen. “In de zomervakantie verdelen we als ouders de verzorging van de bakken. En in de weken daarna volgt de oogsttijd.”
Dat is het moment waarop Celine – tevens vmbo-docent aan Het Goese Lyceum – haar leerlingen met profiel Groen meetroont naar basisschool De Wegwijzer. “Zij begeleiden de kookles. Met groenten en fruit uit de tuin en de boomgaard en wat van de boer maken we soep en appelmoes. Echt een hartstikke leuke samenwerking.”

Aanwinst

Niet alleen de kinderen zijn razend enthousiast. Ook directeur Marnix is heel blij met de schooltuin. ,,Het is een vast onderdeel in de rondleiding voor mogelijke nieuwe leerlingen en hun ouders. In het tevredenheidsonderzoek geven onze ouders aan het echt een aanwinst te vinden.’’ Celine: ,,Ik hoor van ouders ook dat ze het thuis op kleine schaal oppakken.’’
Dat beaamt Marnix: ,,Als gezin hebben we nu ook een moestuin, waar mijn kinderen doorheen kruipen. Dat gun je elk kind.”

Nieuwe directeur, moestuin blijft  

De Wegwijzer krijgt volgend schooljaar een nieuwe directeur. ,,Die zet het schooltuinieren voort”, verzekert Marnix Maljaars. ,,En op mijn een nieuwe school in Wemeldinge komt ook een schooltuin. Het is gewoon winst als je dat als school kunt bieden.”

Week van de Schooltuin

Van 22-26 mei is het de Week van de Schooltuin en vinden er door het hele land leuke activiteiten plaats.