Schooltuinfestival voor ondersteuners

Hoofd, hart en handen maken een sprongetje.

In de Week van de Schooltuin, van 8/m 12 april, staat elke dag in het teken van één van onze kerndoelgroepen. Op woensdagmiddag 10 april zijn dat de ondersteuners – mensen die het schooltuinieren mogelijk te maken door lessen te geven op de tuin, de tuin te organiseren, bijhouden of opzetten.

Op de Osdorp Schooltuin in Amsterdam komen we met ondersteuners uit het hele land bij elkaar voor een middag voor inspiratie en kennismaking met elkaar. 

Schooltuinieren wordt voor ondersteuners nóg leuker als je geïnspireerd wordt door je collega’s uit het hele land. Dat gaan we op woensdagmiddag 10 april dus organiseren. We hopen dat jij erbij bent! 

Programma Schooltuinfestival – 10 april 2024 – 13:00 – 17:30 

Vanaf 13:00 ben je welkom op de Osdorp Schooltuin in Amsterdam. Dit is een van 13 schooltuincomplexen in Amsterdam. We zorgen voor een drankje en een broodje voor iedereen en een leuke rondleiding op de Osdorptuin, dus kom op tijd! 

Rond 13:45 starten we met een plenaire opening en hoor je alles over de verschillende lezingen en workshops die je kunt volgen. 

Rond de klok van 17:00 ronden we de workshops en lezingen af en drinken we met elkaar nog een drankje. 

Lezingen en workshops 

  • Simon Eurlings – a.k.a. De Moestuinman – is misschien wel de bekendste moestuincoach van Nederland. In twee sessies vertelt hij je alles over zijn ondernemersreis als moestuincoach én gaat hij met je aan de slag om de leukste filmpjes voor social media te maken. Benieuwd naar Simon? Je vindt hem op Instagram als De Moestuinman
  • Marc van Will is een van de hoofdpersonen uit de film ‘Onder het Maaiveld‘. Tijdens het schooltuinfestival geeft hij een actieve workshop over de bodem. Dat wil je niet missen!
  • Professor Joke Meijer gaat ons alles vertellen over De Linneausklok – een bloem voor elk uur. Leer hoe je ook bij jou in de tuin de tijd kunt aflezen aan de bloemen die er bloeien. 
  • In een workshop met Marijn de Haan, schooltuinondersteuner uit Nijmegen, leer je hoe jij, je schooltuincollega’s, maar ook de kinderen uit de klas gemakkelijk zelf een teeltplan kunnen maken, met behulp van de MoestuinMaat. 
  • Denk mee over de invulling van de Week van de Schooltuin 2025 in een brainstormsessie die wordt gefaciliteerd door Arjan Klopstra en Marieke Dekker.
  • Neem deel aan een actieve workshop onderzoekend tuinieren met Hendrina Geerken en Ingrid Boltjes.
 
En er is meer: We zijn nog volop bezig met het finaliseren van meer actieve workshops, denk aan het bouwen van een prachtige pompoentipi en een interactieve sessie over Kwaliteit in Schooltuinlessen, waar ook lesmaterialen in te zien zijn en kunnen worden gedeeld, en natuurlijk een markt waar verschillende enthousiastelingen hun verhaal, lesmateriaal en producten delen. 

Ben je er ook graag bij? Meld je aan via de schooltuinfestival ticketsite bij Eventbrite

Handboek Schooltuinen voor elke bezoeker

Elke bezoeker aan het schooltuinfestival ontvangt gratis een zeldzaam, gedrukt exemplaar van het spiksplinternieuwe Handboek Schooltuinen, dat in de Week van de Schooltuin uitkomt! 

Handboek Schooltuinen

Handboek Schooltuinen

Elke bezoeker aan het schooltuinfestival voor ondersteuners ontvangt gratis een zeldzaam gedrukt exemplaar uit de eerste druk van het 200 pagina tellende handboek schooltuinen, ter waarde van € 25,=. Het Handboek Schooltuinen komt na de Week van de Sschooltuin gratis digitaal beschikbaar via onze website.