schooltuin ondersteuners

Schooltuinondersteuners

Ondersteuners zijn onmisbaar bij de opzet, organisatie en het onderhoud van een schooltuin. De schooltuin is een geliefde werkplek voor zowel betaalde medewerkers als vrijwilligers. Lees meer over de verschillende hulptroepen die je kunt inschakelen voor jullie schooltuin, waaronder een moestuincoach.

Moestuincoach

Steeds meer mensen kiezen voor een groen educatief beroep. Nederland kent een groeiend aantal moestuincoaches: bevlogen professionals die hun werk maken van het overdragen van kennis over moestuinieren. In opdracht van het overheidsprogramma ‘Jong Leren Eten’ is een moestuincoach-opleiding opgezet, waarmee tot en met 2024 bijna 400 moestuincoaches zijn opgeleid. Je vindt de moestuincoaches via de regiopagina’s op de website van Jong Leren Eten. 

Vrijwilliger

Alhoewel er veel voorbeelden zijn van schooltuinen met een professionele organisatie (inclusief een moestuincoach of educatief medewerker), zijn er ook mooie voorbeelden van schooltuinen die geleid worden door vrijwilligers. Volkstuiniers, enthousiaste (groot)ouders, gepensioneerde leerkrachten, buren of conciërges geven hun liefde voor natuur en de moestuin graag door aan kinderen.

Educatief medewerker

Naast moestuincoaches zijn in verschillende gemeenten ook educatief medewerkers actief. Zij richten zich op natuur- en duurzaamheidsonderwijs. Mensen met een voorliefde voor moestuinieren én didactische en pedagogische vaardigheden vinden in de Nederlandse schooltuinen vaak hun droombaan. Informeer in jouw gemeente, bijvoorbeeld bij het natuur- en duurzaamheidscentrum.

ondersteuners

Vind hulp op de kaart!

Wij brengen de schooltuinen en moestuincoaches in Nederland in kaart. Zoek hier schooltuinen of hulptroepen in de buurt.

Bekijk de kaart