Schooltuintip: het salademuseum

De Ridderbos schooltuin in Amsterdam heeft een supertip om kinderen en hun ouders te inspireren door lekkere recepten van moestuinoogst met elkaar te delen in een zogenoemd salademuseum. 

Niet elke ouder of verzorger is een topkok. De schooltuinoogst wordt thuis dus ook niet door iedereen evenzeer gewaardeerd. Die waardering is wel heel belangrijk voor het leerproces en het plezier van de kinderen.

De oogst lekker bereiden 

En dus doen heel veel juffen en meesters hun best om de kinderen te laten zien hoe je echt wat lekkers kunt bereiden met de oogst. Er wordt soep gekookt, salade gegeten en sap geperst tijdens schooltuinlessen.

Op speciale evenementen komen rabarberijs of -siroop langs en schooltuinvrijwilligers laten de kinderen snoepen van bramen, frambozen, tomaatjes of komkommertjes tijdens de les. Met ontzettend veel passie werken we om bij de kinderen waardering te kweken voor vers, duurzaam, gezond en zelfgekweekt voedsel.

Het salademuseum

In Amsterdam, op de Ridderbos schooltuin bedacht educatief medewerker Isabel Pestana hoe kinderen elkaar kunnen inspireren: het salademuseum.

Als kinderen thuis een lekkere salade maken, sturen ze een foto daarvan naar de juf. Zij zorgt ervoor dat elke foto een mooi plekje in het museum krijgt. Zo krijgen de kinderen extra waardering en aandacht voor hun eigen probeersels. Het levert veel inspiratie op voor andere leerlingen, die zelf ook graag in het museum willen hangen.

Deel jouw schooltuintip!

Dit is een van de schooltuintips die we eerder via onze sociale media. Heb je ook een schooltuintip? Plaats hem op sociale media en gebruik de hashtag #schooltuintip. Als je de Alliantie Schooltuinen tagt, kunnen wij hem ook delen. Zo inspireren we elkaar.

Volg ons ook op sociale media: