Gouden Wortel 2023

Zaai mee, maak een vlog over ondersteuning door jouw gemeente!

Al ruim een eeuw zien gemeenten  tuinieren in schoolverband als een goede manier om kinderen te leren over gezond eten, natuur en biodiversiteit. De recente aandacht voor gezond, lokaal voedsel heeft bij veel gemeenten het schooltuinieren opnieuw onder de aandacht gebracht. Gemeenten stimuleren gezonde voeding en educatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Met de Gouden Wortel 2023 zetten Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten gemeenten in het zonnetje als waardering voor de – vaak jarenlange – ondersteuning én als inspiratie voor andere gemeenten.

Gouden Wortel 2023

Gemeenten ondersteunen het schooltuinieren op verschillende manieren. Werk jij bij zo’n gemeente? Wij zijn benieuwd waarom jouw gemeente dit belangrijk vindt. Wat zie je als grootste kracht en meerwaarde? En hoe koppel je het schooltuinieren aan de gemeentelijke beleidsthema’s? Maak een vlog van maximaal 3 minuten, stuur deze voor 9 mei in en maak kans op de Gouden Wortel!

De vlog

  • Laat zeker een wethouder aan het woord. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een docent, een schooltuinondersteuner of een kind laten vertellen over het belang en het leuke van schooltuinieren.
  • Maak duidelijk waarom de gemeente het schooltuinieren ondersteunt en op welke manier zij dat doet.
  • Doe een oproep aan andere gemeenten om schooltuinieren ook te ondersteunen.
  • De vlog duurt minimaal 90 seconden en maximaal 3 minuten.
  • Stuur de vlog in namens de gemeente. Per gemeente is maximaal 1 zending toegestaan.
  • De inzending mag ook door een school of ondersteunende organisatie worden gedaan, maar wel altijd in afstemming met de gemeente.

 

Hoe doe je mee?

Stuur voor 9 mei je filmpje in. Op 26 mei wordt de Gouden Wortel uitgereikt aan de winnende gemeente. Het aanmeldadres en overige voorwaarden vind je hier.

De jury

Een onafhankelijke jury kiest de winnaar en kijkt of is voldaan aan bovengenoemde eisen, het enthousiasme en de stimulans die ervan uitgaat naar andere gemeenten.

De prijs

De winnaar ontvangt uit handen van de jury een Gouden Wortel, een schitterend beeldje dat niet zal misstaan in het gemeentehuis. Maar nog belangrijker: de winnende gemeente stimuleert ook andere gemeenten om schooltuinieren te ondersteunen.

En daar winnen we allemaal bij!

Vorig jaar wonnen de gemeenten Arnhem en Teylingen
de Gouden Wortel als schooltuinvriendelijkste gemeenten 2022.
In dit filmpje zie je waarom zij investeren en hoe blij zij zijn met de prijs.

Blijf op de hoogte!

Wil je onze digitale nieuwbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.