Gouden Wortel

Nomineer jouw gemeente

Ook dit jaar kun je jouw gemeente weer nomineren voor de Gouden Wortel. Stuur voor 24 maart een enthousiaste vlog in van maximaal 3 minuten. De prijs reiken we uit tijdens de Week van de Schooltuin op vrijdag 12 april.

Laat in elk geval een wethouder vertellen waarom en op welke manier de gemeente het schooltuinieren ondersteunt. Ook een schooldirectie, leerkracht en ondersteuner (een moestuincoach of NME’er) kun je aan het woord laten. Bedenk: de vlog is ook een oproep aan andere gemeenten om schooltuinieren te ondersteunen. Lees de spelregels. 

Eerste Hulp bij Schooltuinieren

Wil jouw gemeente meer weten over het mogelijk maken van schooltuinieren? In de Week van de Schooltuin kunnen medewerkers van gemeenten hiervoor het online inspiratieuur Eerste Hulp bij Schooltuinieren volgen op donderdag 11 april van 16.00 tot 17.00 uur. 

Rol gemeente 

Al ruim een eeuw zien gemeenten  tuinieren in schoolverband als een goede manier om kinderen te leren over gezond eten, natuur en biodiversiteit. De recente aandacht voor gezond, lokaal voedsel heeft bij veel gemeenten het schooltuinieren opnieuw onder de aandacht gebracht. Gemeenten stimuleren gezonde voeding en educatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Met de Gouden Wortel zetten Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten gemeenten in het zonnetje als waardering voor de – vaak jarenlange – ondersteuning én als inspiratie voor andere gemeenten.

 

Gouden Wortel 2023

In 2023 zijn gemeenten opgeroepen een vlog in te sturen waarin ze konden aangeven waarom zij schooltuinieren belangrijk vinden,  hoe zij schooltuinieren koppelen aan de gemeentelijke beleidsthema’s en op welke manier zij het schooltuinieren ondersteunt. En een laatste belangrijk criterium was: doe een oproep aan andere gemeenten om schooltuinieren ook te ondersteunen.

 

Breda winnaar van 2023 

Voor de Gouden Wortel verkiezing zijn gemeenten dit jaar opgeroepen een vlog in te sturen over het belang van de schooltuin. De inzendingen werden beoordeeld door een jury. En die koos als winnende vlog die van de gemeente Breda. De vlog van de gemeente Den Haag kreeg een eervolle vermelding. Lees de reacties en bekijk hieronder het winnende filmpje.

 

Jury 2024

De jury van de Gouden Wortel bestaat dit jaar uit Marjan van Creij (ministerie van LNV en Jong Leren Eten), Ignas van Schaick (EMS, maker van De Schooltuinfilm),Irene Harmsen (zelfstandig onderwijsadviseur) en Arjen van Drunen, (Wethouder Wonen, Onderwijs, Gezondheid, Kansengelijkheid, Inburgering, Wijkaanpak en Verbeter Breda in Breda).

 

Gouden Wortel 2022

In 2022 wonnen de gemeenten Arnhem en Teylingen de Gouden Wortel. In dit filmpje hieronder zie je waarom zij investeren en hoe blij zij zijn met de prijs.

Blijf op de hoogte!

Wil je onze digitale nieuwbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.