Gouden Wortel Week van de schooltuin

Gouden Wortel

Groningen is de winnaar van de Gouden Wortel 2024. De gemeente ontving deze prijs tijdens de Week van de Schooltuin voor haar jarenlange ondersteuning van het schooltuinieren.

Voor de Gouden Wortel verkiezing waren gemeenten opgeroepen een vlog in te sturen over het belang van de schooltuin. “We waren direct onder de indruk van het filmpje van Groningen met een bevlogen schooltuinmeester en de kinderen aan het woord”, aldus Marjan van Creij, van het ministerie van LNV en programma Jong Leren Eten, namens de jury.

Oproep aan wethouders

De prijs werd op 12 april uitgereikt aan wethouder Carine Bloemhoff door Arjan Klopstra van de Alliantie Schooltuinen en Karlien Meijer, makelaar Jong Leren Eten. De wethouder deed een oproep aan haar collega’s: “Wethouders doe je kinderen een plezier; zorg dat ze kunnen schooltuinieren.” Lees meer over de uitreiking en bekijk hieronder de winnende vlog.

Eervolle vermelding

Net als in 2023 werd ook een eervolle vermelding uitgereikt voor een vlog. Deze ging naar de gemeente Schouwen-Duiveland, die fors investeert in het schooltuinieren en vanwege de brede aanpak met scholen, het natuur- en duurzaamheidscentrum, een imker en een zorginstelling.

Jury 2024

De jury van de Gouden Wortel 2024 bestond behalve uit Marjan van Creij (senior beleidsmedewerker ministerie van LNV en Jong Leren Eten) uit Ignas van Schaick (EMS, Schooltuinfilm), Irene Harmsen (zelfstandig onderwijsadviseur) en Arjen van Drunen, wethouder van Breda, de gemeente die in 2023 de Gouden Wortel won.

De rol van de gemeente

Al ruim een eeuw zien gemeenten  tuinieren in schoolverband als een goede manier om kinderen te leren over gezond eten, natuur en biodiversiteit. De recente aandacht voor gezond, lokaal voedsel heeft bij veel gemeenten het schooltuinieren opnieuw onder de aandacht gebracht. Gemeenten stimuleren gezonde voeding en educatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Met de Gouden Wortel zetten Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten gemeenten in het zonnetje als waardering voor de – vaak jarenlange – ondersteuning én als inspiratie voor andere gemeenten.

Eerdere winnaars

In 2022 gingen de eerste Gouden Wortels naar de gemeenten Arnhem en Teylingen. In 2023 won de gemeente Breda de Gouden Wortel. De gemeente Den Haag kreeg een eervolle vermelding.