Week van de Schooltuin

Schooltuin of geen schooltuin… Van 8 tot en met 12 april 2024 deden maar liefst 85.455 leerlingen mee aan de aan de Week van de Schooltuin. Samen met scholen, schooltuinondersteuners én gemeenten zetten we de schijnwerpers op het belang en het plezier van schooltuinieren.

Onder het motto Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper! werden tienduizenden aardappeltjes gepoot, direct in de schooltuin, op het schoolplein of in zakken en potjes in de klas.

De Week werd officieel en feestelijk geopend op 8 april  op kinderboerderij Den Uylpark, een locatie van Stad & Natuur Almere. Samen met wethouder Jesse Luijendijk werd het stadsbrede project ‘Schooltuinieren in Almere’ gelanceerd. Lees meer over de opening en de jeugdherinnering van de wethouder.

Op de Nationale Buitenlesdag van 9 april gingen onder meer leerlingen van basisschool De 4 Heemskinderen in Etten-Leur in hun nieuwe buurtschooltuin aan de slag met de Grote Pieperles.

Op het eerste landelijke Schooltuinfestival op 10 april kwamen in Amsterdam schooltuinondersteuners uit het hele land bijeen. Zij deelden kennis en inspiratie met elkaar.

Piet Adema, demissionair minister van LNV, schreef niet alleen een tekstje voor het Handboek Schooltuinen. Hij kreeg donderdag 11 april een exemplaar aangeboden van vertegenwoordigers van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Diezelfde dag was er een online informatie-uur voor scholen en gemeenten die met schooltuinieren willen beginnen.

Ook werd die dag het eerste Gouden Wortelzaadje uitgereikt aan een school die een hulpvraag had. Er kwamen 7 filmpjes binnen en er werd binnen 3 dagen 1399 gestemd. OBS De Ontdekking won 500 euro voor tuingereedschap. Bekijk de filmpjes.

Als afsluiting van deze week werd op 12 april de Gouden Wortel uitgereikt aan een gemeente die zich hard inzet om schooltuinieren mogelijk te maken. De winnaar van 2024 is de gemeente Groningen. De gemeente Schouwen-Duiveland kreeg een eervolle vermelding. Gefeliciteerd!

nog

 • 00

dagen tot

 

Week van de Schooltuin

0
leerlingen deden mee aan de Week van de Schooltuin 2024

Toolkit Week van de Schooltuin

Wil je nog aan de slag met de Grote Pieperles? Deze vind je in de de Week van de Schooltuin-toolkit.

0
zaadjes zijn er gezaaid en plantjes geplant

Wat krijg je als je meedoet?

De Week van de Schooltuin staat bol van de activiteiten. Een overzicht vind je hier.

 • Wist je dat één op de vijf basisschoolleerlingen denkt dat een aardappel aan een boom of struik groeit? Hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Voor de Buitenlesdag ontvang je gratis de Grote Pieperlesbrief. De les kun je ook uitvoeren als je geen schooltuin hebt.
 • Ook kun je gratis de Schooltuinfilm aanvragen. Leuk voor de kinderen, maar zeker ook voor ouders of het schoolbestuur.
 • Je ontvangt een toolkit met een poster, foto’s voor social media, voorbeeldbrieven voor ouders en je gemeente.
 • Vier keer ontvang je een speciale nieuwsbrief over de activiteiten en handige schooltuintips.
 • Ben jij actief in het ondersteunen van een schooltuin of geef je schooltuinlessen? Kom naar het Landelijke Schooltuinfestival voor Ondersteuners op 10 april. 
 • Wil je starten met schooltuinieren? Dan kun je meedoen met de verkiezing voor het Gouden Wortelzaadje of het online spreekuur Eerste Hulp bij Schooltuinieren (lees meer hieronder).
 • Heb jij al een schooltuin, op je eigen schoolplein of op een speciaal complex of bij een volkstuin? Meld jouw locatie dan aan op de kaart. Zo krijgen we in beeld hoeveel er zijn en of er nieuwe bijkomen.
 • Uiteraard kun je ook meedoen met alle bestaande schooltuinactiviteiten. De Week is een uitgelezen kans om extra aandacht te vragen bij de gemeente, ouders, de buren of de lokale media voor jouw inzet om kinderen te leren hoe hun eten groeit en wat daar allemaal bij komt kijken voordat het op je bord ligt.
 • En stimuleer je gemeente om mee te doen aan de verkiezing van de Gouden Wortel 2024. Deze gaat naar een gemeente die het schooltuinieren goed ondersteunt. Je gemeente moet hiervoor voor 24 maart een enthousiaste vlog inleveren. Lees hier meer.

Hulp bij opstarten

 • Wil je starten met schooltuinieren, maar weet je niet hoe? Neem je concrete hulpvraag op in een kort filmpje en stuur dit in voor 1 april. Misschien kom jij wel in aanmerking voor het Gouden Wortelzaadje! De winnaar ontvangt ondersteuning van een moestuincoach op maat of een financiële bijdrage in de kosten. In de Week van de Schooltuin delen we de filmpjes en kunnen mensen stemmen. Donderdag 11 april maken we de winnaar bekend.
 • Je kunt als leerkracht op donderdag 11 april van 16.00 tot 17.00 uur ook aanschuiven bij het online spreekuur: Eerste Hulp bij Schooltuinieren. Stel jouw prangende vragen! Voor gemeenten organiseren we die dag een apart online spreekuur over het ondersteunen van scholen bij het schooltuinieren.
 • Buitenkans om te starten met schooltuinieren: in maart wordt de Stimuleringsregeling Lekker naar Buiten weer opengesteld. 

Voor ondersteuners

Deze week zetten we ook schooltuinondersteuners in het zonnetje. Speciaal voor jullie wordt op woensdagmiddag 10 april het schooltuinfestival voor ondersteuners georganiseerd, voor en door schooltuinondersteuners. Kom jij ook naar Amsterdam die middag? Inspiratie gegarandeerd! Lees hier meer over het schooltuinfestival. 

En we vragen je om tuinen op een complex of schoolplein open te stellen voor geïnteresseerde leerkrachten, als goed voorbeeld.

Volop in de schijnwerpers

De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. In deze speciale week zetten we samen met leerkrachten en ondersteuners de schijnwerpers op het schooltuinieren. Met elkaar laten we aan schoolbesturen, gemeenten en vele anderen zien hoe belangrijk en leuk dit is. Dat schooltuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind, het leren, het samenwerken en gezond leren eten. Want in de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen.

.

Toolkit Week van de Schooltuin

Lesbrief Week van de Schooltuin 2023

Download hier de lesbrief over de zaai-activiteit in PDF-formaat.

Uitnodiging in PDF formaat

Download hier de algemene uitnodiging voor Week van de Schooltuin in PDF-formaat.

Sociale media posts

Download hier verschillende banners en foto's om de Week van de Schooltuin te promoten.

Activiteiten ter inspiratie

We maakten een lijstje met activiteiten om jullie Week van de Schooltuin tot een succes te maken!

Uitnodiging voor gemeente

Download hier de uitnodiging voor jouw lokale gemeente. Dit bestand kan geopend worden met Word zodat je het zelf kunt aanvullen.

Raamposter

Download hier de
poster om te laten zien dat je meedoet!

Uitnodiging voor ouders

Download hier de voorbeeldbrief om ouders uit te nodigen. Dit bestand kan geopend worden met Word zodat je het zelf kunt aanvullen.

Concept persbericht

Dit persbericht kun je zelf invullen om lokale media uit te nodigen om verslag te doen van Week van de Schooltuin!

Blijf op de hoogte!

Wil je onze digitale nieuwbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.