Week van de Schooltuin

Schooltuin of geen schooltuin… Van 8 tot en met 12 april 2024 kunnen álle scholen en schooltuinondersteuners meedoen aan de Week van de Schooltuin. In onze speciale week valt ook de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 9 april. Want deze dag heeft als thema: je eigen voedsel verbouwen!

nog

 • 00

dagen tot

 

Week van de Schooltuin

0
leerlingen deden in 2023 mee en leerden zaaien & oogsten
0
zaadjes zijn er gezaaid en plantjes geplant

Aanmelden

Alle leerlingen kunnen meedoen aan de Grote Pieperles, met een hoofdrol voor de aardappel. Dus ook als je (nog) geen schooltuin hebt.
Je kunt je vanaf februari aanmelden voor de landelijke Buitenlesdag. Daarmee doe je vanzelf ook mee aan de Week van de Schooltuin. Want op de schooltuin is het altijd Buitenlesdag! Je ontvangt dan in elk geval de gratis Grote Pieperlesbrief. 

Wat krijg je verder als je meedoet? 

 • Wil je starten met schooltuinieren, maar weet je niet hoe? Neem je concrete hulpvraag op in een kort filmpje en stuur deze in voor 1 april. Misschien kom jij wel in aanmerking voor het Gouden Wortelzaadje! In de Week komt hiervoor namelijk een speciale verkiezing! De winnaar ontvangt ondersteuning van een moestuincoach op maat of een financiële bijdrage in de kosten. Informatie over hoe in te sturen komt later, maar bedenken welke drempels je ervaart om te gaan schooltuinieren kan nu al. Kun je na de Week van de Schooltuin meteen aan de slag!
 • Je kunt als school ook op donderdag aanschuiven bij het online spreekuur: Eerste Hulp Bij Schooltuinieren. Voor gemeenten organiseren we die dag een apart online spreekuur over het ondersteunen van scholen bij het schooltuinieren.
 • Buitenkans: in maart wordt de Stimuleringsregeling Lekker naar Buiten opengesteld. Hierover lees je later meer. 
 • Op zoek naar extra inspiratie? Bestel dan de gratis Schooltuinfilm. Leuk voor de kinderen, en ook voor ouders of het schoolbestuur.
  Je ontvangt een map met een poster, foto’s voor social media, brieven voor ouders en je gemeente, en vier keer een nieuwsbrief over de activiteiten en handige schooltuintips.

Wat kun jij nog meer doen deze week?

 • Uiteraard kun je meedoen met alle bestaande schooltuinactiviteiten met jouw (groep)en. 
 • Het is een uitgelezen kans om extra aandacht te vragen bij de gemeente, de wethouder, raadsleden, ouders, de buren of de lokale media voor jouw inzet om kinderen te leren hoe hun eten groeit en wat daar allemaal bij komt kijken voordat het op je bord ligt.
 • Heb jij al een schooltuin, op je eigen schoolplein of op een speciaal complex of bij een volkstuin? Meld jouw locatie dan aan op de kaart. Zo krijgen we in beeld hoeveel er zijn en of er nieuwe bijkomen.
 • En stimuleer je gemeente om mee te doen aan de verkiezing van de Gouden Wortel 2024. Deze gaat naar een gemeente die het schooltuinieren goed ondersteunt. Je gemeente moet hiervoor voor 23 maart een enthousiaste vlog inleveren. Lees hier meer. 

Voor ondersteuners

Deze week zetten we ook schooltuinondersteuners in het zonnetje. Speciaal voor jullie wordt een landelijke bijeenkomst georganiseerd. En we vragen je om tuinen op een complex of schoolplein open te stellen voor geïnteresseerde leerkrachten, als goed voorbeeld.

Volop in de schijnwerpers

De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. In deze speciale week zetten we samen met leerkrachten en ondersteuners de schijnwerpers op het schooltuinieren. Met elkaar laten we aan schoolbesturen, gemeenten en vele anderen zien hoe belangrijk en leuk dit is. Dat schooltuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind, het leren, het samenwerken en gezond leren eten. Want in de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen.

.

Toolkit Week van de Schooltuin

Lesbrief Week van de Schooltuin 2023

Download hier de lesbrief over de zaai-activiteit in PDF-formaat.

Uitnodiging in PDF formaat

Download hier de algemene uitnodiging voor Week van de Schooltuin in PDF-formaat.

Sociale media posts

Download hier verschillende banners en foto's om de Week van de Schooltuin te promoten.

Activiteiten ter inspiratie

We maakten een lijstje met activiteiten om jullie Week van de Schooltuin tot een succes te maken!

Uitnodiging voor gemeente

Download hier de uitnodiging voor jouw lokale gemeente. Dit bestand kan geopend worden met Word zodat je het zelf kunt aanvullen.

Raamposter

Download hier de
poster om te laten zien dat je meedoet!

Uitnodiging voor ouders

Download hier de voorbeeldbrief om ouders uit te nodigen. Dit bestand kan geopend worden met Word zodat je het zelf kunt aanvullen.

Concept persbericht

Dit persbericht kun je zelf invullen om lokale media uit te nodigen om verslag te doen van Week van de Schooltuin!

Blijf op de hoogte!

Wil je onze digitale nieuwbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.