Voor gemeenten

Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente en fruit draagt bij aan kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. In de schoolmoestuin wordt het zaadje geplant voor een gezonde en duurzame generatie. Wil jij dat scholen in jouw gemeente toegang hebben tot een schooltuin?

Een schoolmoestuin in jouw gemeente?
Zo pak je dat aan.

In de schoolmoestuin groeit een gezonde en natuurbewuste generatie op. Het is een ideale  omgeving voor natuur- en duurzaamheidsonderwijs in de praktijk. De schooltuin speelt bovendien een belangrijke rol bij groeiende uitdagingen op het gebied van voedsel en gezondheid, klimaat, biodiversiteit en samenleven.

De rol van de gemeente 

Schoolmoestuinen worden in sommige Nederlandse gemeenten
al meer dan 100 jaar ondersteund, terwijl het schooltuinieren in andere gemeenten nog in de kinderschoenen staat.

De rol van de gemeente bij het mogelijk maken van een moestuin bij een basisschool varieert. Vaak maakt en houdt de gemeente de grond beschikbaar en wordt er subsidie verstrekt voor het organiseren en coördineren. In de brochure en bijlage hieronder lees je meer.

Inspiratie en praktische informatie over schoolmoestuinen

Brochure over schooltuinieren 

In onze algemene brochure over de schoolmoestuin en schooltuinieren geven wij informatie over het belang van een schooltuin. Ook laten we zien hoe het aansluit op het basisonderwijs en de kerndoelen van dat onderwijs. 

Bijlage ‘Schooltuinieren in elke Nederlandse gemeente’ 

Speciaal voor gemeenten hebben wij een bijlage bij de algemene brochure Schooltuinieren gemaakt. Daarin laten we zien hoe een schoolmoestuin bijdraagt aan gemeentelijke doelen. Ook vind je een stappenplan dat je als gemeente kunt volgen om een moestuin bij een basisschool mogelijk te maken.  

Schoolmoestuin en de Global Goals

Als gemeente kun je een moestuin bij een basisschool inzetten als instrument om te werken aan het realiseren van de sustainable development goals.
Wij hebben op een rijtje gezet hoe schooltuinen kunnen bijdragen aan de hand van de publicatie ‘De Global Goals in het gemeentelijke beleid’.

Lees hier meer over Schooltuinieren en de SDG’s  en download de publicatie. 

Hulptroepen NME centra

Schooltuinieren vraagt om samenwerking. Gemeentelijke NME, NDE of MEC centra zijn vaak actief om een moestuin bij een basisschool mogelijk te maken. Hier vind je een Overzicht van NME centra waarmee je als gemeente kunt samenwerken op het gebied van schooltuinieren. 

Moestuincoaches

Daarnaast is er een groeiende groep van moestuincoaches die de helpende hand bieden bij het aanleggen van een schoolmoestuin en het schooltuinonderwijs. Je vindt de moestuincoaches via de regiopagina’s op de website van Jong Leren Eten

Vrijwilligers

In veel gemeenten zijn bovendien vrijwilligers actief die helpen bij de schooltuinlessen of het onderhoud. Ze zijn goud waard bij het ondersteunen en ontzorgen van de leerkracht. Bij goede focus en coördinatie zijn ook in jouw gemeente zeker enthousiastelingen te vinden. Zoek bij de lokale volkstuinvereniging, onder ouders of grootouders of bij het regionale groene bedrijfsleven.

Blijf op de hoogte!

Wil je onze digitale nieuwbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.