winnaar gouden wortel 2024

‘Wethouders doe je kinderen een plezier; zorg dat ze kunnen schooltuinieren’

12 april 2024

Groningen is de winnaar van de Gouden Wortel 2024. De gemeente ontving deze prijs tijdens de Week van de Schooltuin voor haar jarenlange ondersteuning van het schooltuinieren.

Voor de Gouden Wortel verkiezing zijn gemeenten opgeroepen een vlog in te sturen over het belang van de schooltuin. “We waren direct onder de indruk van het filmpje van Groningen met een bevlogen schooltuinmeester en de kinderen aan het woord”, aldus Marjan van Creij, van het ministerie van LNV en programma Jong Leren Eten, namens de jury.

De prijs werd op 12 april uitgereikt aan wethouder Carine Bloemhoff door Arjan Klopstra van de Alliantie Schooltuinen en Karlien Meijer, makelaar Jong Leren Eten.

Onderdeel van schoolprogramma

Uit het juryrapport: “Sterk in de aanpak van de gemeente Groningen is het breed ondersteunen van schooltuinieren met vier schooltuincomplexen waar alle kinderen uit de stad naartoe komen voor natuurlessen, die doorwerken in de klas. Moestuinieren is een onderdeel van het schoolprogramma. De kinderen uit groep 6 gaan wekelijks in hun eigen tuintjes aan de slag. Deze aanpak door het centrum voor Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) ontzorgt het reguliere onderwijs. De schooltuincomplexen zijn bovendien groene paradijsjes in de stad. Wij reiken daarom met veel genoegen de Gouden Wortel 2024 uit aan Groningen.”

groningen winnaar gouden wortel 2024

Aanmoediging en beloning

Wethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen was blij en trots om de prijs in ontvangst te mogen nemen. “We zien het als een aanmoediging en beloning voor het goede werk dat we hier al zo’n 70 jaar verrichten. Het is voor kinderen belangrijk om natuurervaringen op te doen en te leren waar hun voedsel vandaan komt. Bovendien beleven ze enorm veel plezier aan het tuinieren. Daarom wil ik een oproep doen aan alle wethouders in Nederland: wethouders doe je kinderen een plezier; zorg dat ze kunnen tuinieren.”

De wethouder bedankte de medewerkers van het NDE-centrum voor hun enthousiasme. ,,Zij zijn het  die het echte werk verrichten.”

Bekijk hieronder het winnende filmpje:

Jury Gouden Wortel

De jury van de Gouden Wortel 2024 werd gevormd door Marjan van Creij (senior beleidsmedewerker ministerie van LNV en Jong Leren Eten), Ignas van Schaick (EMS, Schooltuinfilm), Irene Harmsen (zelfstandig onderwijsadviseur) en Arjen van Drunen, wethouder van Breda, de gemeente die in 2023 de Gouden Wortel won.