Handboek Schooltuinen

Vanuit de Alliantie Schooltuinen willen we informatie en inspiratie delen om zoveel mogelijk mensen uit het onderwijs en de politiek te betrekken bij onze  missie. Daarom dit Handboek Schooltuinen! De auteurs hebben al hun praktische en wetenschappelijke kennis in dit boek geplant. De oogst: een lekker leesbaar handboek, barstensvol ervaring, verhalen en onderwijstips. Een groeibodem voor nieuwe schooltuinen en een gezonde, milieubewuste generatie.

Voor wie is het Handboek Schooltuinen?

Het Handboek Schooltuinen is bedoeld voor iedereen, of je nu werkt bij een gemeente, een school of ‘gewoon’ passie hebt voor moestuinieren. Schooltuinen zijn geen gewone moestuinen. Je moet rekening houden met leerdoelen, schoolvakanties, beperkte tijd en grote, diverse groepen kinderen. In dit handboek zijn de beschikbare kennis, expertise en ervaringen zo veel mogelijk verzameld en verwoord om met heel Nederland en België te kunnen delen.

Als je zelf leert, sta je dicht bij de kinderen en hun leerproces. Een tuinouder of schooltuinjuf hoeft niet per sé groene vingers te hebben of bioloog te zijn. In de schooltuin draait het om enthousiasme! Om schooltuinlessen te integreren in de dagelijkse praktijk van basisscholen, moeten we juffen en meesters ontzorgen. Moestuincoaches worden opgeleid om te helpen met de schooltuinlessen. Vrijwilligers worden betrokken. Het Handboek Schooltuinen is hierbij een waardevolle bron van informatie en inspiratie voor alle partijen.

Download hieronder het complete handboek of losse hoofdstukken.