schouwen-duiveland gouden wortel eervolle vermelding

‘Schooltuinieren sluit fantastisch aan bij onze gemeentelijke doelstellingen’

12 april 2024

Schouwen-Duiveland investeert fors in het schooltuinieren. Voor een enthousiaste vlog over de brede aanpak voor de verkiezing van de Gouden Wortel 2024 ontving de gemeente een eervolle vermelding tijdens de Week van de Schooltuin.

Voor de Gouden Wortel verkiezing zijn gemeenten opgeroepen een vlog in te sturen over het belang van de schooltuin. De gemeente Groningen die het schooltuinieren ruim 70 jaar ondersteunt, ging er vandoor met het Gouden Wortel-beeldje. De jury wilde nog een gemeente belonen met een eervolle vermelding.

Gezamenlijk doel

“Een mooie complete oproep met duidelijk alle spelers in beeld en een gezamenlijk doel. Van de gemeente, het onderwijs, kinderopvang, zorgorganisatie, NME Schouwen-Duiveland, IVN Natuureducatie tot de imkersvereniging”, aldus Marjan van Creij, van het ministerie van LNV en programma Jong Leren Eten, namens de jury tijdens de feestelijke uitreiking in Bruinisse.

“Wethouder Ankie Smit legt goed uit hoe schooltuinieren raakt aan de verschillende beleidsdoelen – klimaatadaptatie, natuurinclusieve landbouw, circulaire economie, gezonde voedselvaardigheden aanleren. Deze werken zelfs voor de kleinste burgers door. Ook opvallend is de locatie van twee nieuwe schooltuinen: bij zorgcomplexen voor ouderen, die welkom zijn om te helpen. Een mooie verbinding tussen jong en oud.”

Concrete investering

Er wordt ook een concrete investering genoemd: de gemeente stelt 8 ton beschikbaar om 21 schoolpleinen te vergroenen en met alle groepen 6 schooltuinonderwijs te volgen. “Daarmee is dit filmpje ook een goed voorbeeld voor andere, meer kleinschaliger gemeenten. Wij reiken daarom met veel genoegen de eervolle vermelding voor de Gouden Wortel 2024 uit aan Schouwen-Duiveland”, aldus Van Creij, die samen met makelaar Jong Leren Eten, Brenda Jasperse, een oorkonde overhandigde.

“Verdienste zit in het netwerk”

Wethouder Ankie Smit: “Heel erg bedankt voor deze aanmoedigingsprijs. Wij zijn nog maar net begonnen. Er zijn een paar dingen waar je als wethouder van kunt dromen. Een ervan is dit project dat we eilandbreed kunnen uitrollen. De verdienste zit in het netwerk, het eco-systeem van organisaties die ook deze droom hadden. Ik roep collega-wethouders op om samen met hun groene netwerk aan de slag te gaan. De kinderen zijn de groene beslissers van de toekomst.”

Lees meer over de aanpak op Schouwen-Duiveland.

En bekijk hieronder het filmpje waarmee de gemeente de eervolle vermelding heeft gewonnen:

Jury Gouden Wortel

De jury van de Gouden Wortel 2024 werd gevormd door Marjan van Creij (senior beleidsmedewerker ministerie van LNV en Jong Leren Eten), Ignas van Schaick (EMS, Schooltuinfilm), Irene Harmsen (zelfstandig onderwijsadviseur) en Arjen van Drunen, wethouder van Breda, de gemeente die in 2023 de Gouden Wortel won.