lesmaterialen

Schooltuinlessen

Wil jij met leerlingen aan de slag in de schooltuin? Op deze pagina vind je lesmaterialen om het hele jaar schooltuinlessen te organiseren. Van belangrijke bodemdieren tot zaaitips en van natuurfilosofie tot rekenen met gewassen!

Als je start met het geven van schooltuinlessen kan dat nogal overweldigend zijn. Hoe pak ik dit aan? Hoe zorg ik dat het leerzaam en leuk is? Daarom hebben we allerlei kant- en klare lesmaterialen ontwikkeld die je gratis kunt downloaden. Zo ga jij goed voorbereid aan de slag.

lesgeven

De schooltuin als leeromgeving

In hoofdstuk 6 van het Handboek Schooltuinen lees je alles over lesgeven in de schooltuin. Een ideale start voor jouw schooltuinavontuur!

Download hoofdstuk 6

lesmateriaal praatplaten nw

Praatplaten pakket

Aan de hand van de belevenissen in de moestuin geven de praatplaten de leerlingen inzicht in verschillende thema’s.

Download praatplaten

lesmateriaal schooltuin lespakket nw

Schooltuin lespakket

Een jaar rond met je handen in de grond. Dit lespakket bestaat uit 6 schooltuinlessen die het hele proces van zaaien tot oogsten omvatten.

Download lespakket

lesmateriaal reken en taallessen nw

Reken- en taallessen

In de schooltuin leer je niet alleen over zaaien, verzorgen en oogsten. Je kunt ook schooltuinlessen geven met rekenen en taal!

Download de rekenlessen

Download de taallessen

lesgeven lesmaterialen

Meer over (school)tuinieren

Brochure tuinieren met kinderen

Moestuinieren draagt bij aan een positieve houding tegenover gezonde voeding. Het zelfgekweekte worteltje smaakt natuurlijk veel lekkerder dan dat uit de supermarkt! Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. In deze brochure  staan tips voor het moestuinieren met kinderen, ook als je geen (grote) schooltuin tot je beschikking hebt.

Handboek Schooltuinen

Een boek vol praktische en wetenschappelijke kennis over schooltuinen. De oogst: een lekker leesbaar handboek, barstensvol ervaring, verhalen en onderwijstips. Een groeibodem voor nieuwe schooltuinen en een gezonde, milieubewuste generatie. Het Handboek Schooltuinen is bedoeld voor iedereen, of je nu werkt bij een gemeente, een school of ‘gewoon’ passie hebt voor moestuinieren.

Meer weten?

Wil je meer weten over lesgeven in de schooltuin? Bekijk dan onze pagina over lesgeven!

Tuinieren met kinderen