Elk kind een schooltuin

De Alliantie Schooltuinen zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. De schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen.

De Alliantie is een initiatief van Beleef & weet, Vereniging GDO, IVN Natuureducatie en ondernemers Rob Baan en Simon Groot.

De Alliantie Schooltuinen is mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van LNV en het programma Jong Leren Eten.

Schooltuin

Waarom een schooltuin?

Schooltuinieren draagt bij aan een gezonde samenleving. In de schooltuin ontwikkelen kinderen een gezonde smaakvoorkeur. Het zelf geteelde worteltje smaakt tenslotte het allerlekkerst! Dat zien we in de praktijk en is bewezen via onderzoek. Dankzij het schooltuintje leren kinderen over zaaien en planten, hoe je een tuin onderhoudt en over het belang van bodemdieren en een gezonde grond. Ze leren hoe je groenten moet oogsten en hoe je van die oogst een lekkere, gezonde maaltijd kunt bereiden. In de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen.

Gezond en duurzaam

Schooltuintjes dragen dus bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezonde voeding en zorgen ervoor dat kinderen gezonde en duurzame keuzes maken over eten. Dat is goed voor de gezondheid, maar ook voor de natuur en biodiversiteit, voor het klimaat en tegen voedselverspilling.

 Sociale ontwikkeling 

Ook sociale aspecten krijgen in de schooltuin volop de aandacht: samenwerken met klasgenoten, geduld hebben en verantwoordelijk nemen. In het schooltuintje ontstaat ook verbinding tussen verschillende generaties, tussen mens en natuur en tussen scholen en omwonenden.

De Alliantie Schooltuinen vindt dat elk kind recht heeft op een schooltuin.

Infographic Duo-Onderzoek Schooltuinen
Infographic met de belangrijkste resultaten uit het DUO Onderwijsonderzoek onder leerkrachten over schooltuinen

Leerkracht wil schooltuin, maar mist mogelijkheid

Helaas is een schooltuin nog lang niet op alle scholen een realiteit.

DUO Onderwijsonderzoek heeft voor ons de Nederlandse schooltuinen in kaart gebracht. Hoeveel leerkrachten hebben toegang tot een schooltuin, wat vinden zij ervan en wat is er nodig om het gebruik te stimuleren?

Wat blijkt? Er is groot draagvlak onder leerkrachten voor schooltuintjes: zij vinden schooltuinieren belangrijk en willen er mee aan de slag!

Helaas heeft maar minder dan de helft toegang tot een schooltuin en is er behoefte aan meer tijd en ondersteuning.

Wij willen ze daarbij helpen. 

Wat willen we bereiken?

• Inzicht krijgen in de behoeften van en barrières voor het onderwijs
• Een actief netwerk van ondersteuners opzetten 
• Zichtbaarheid van activiteiten in de schooltuin vergroten 
• Betrokkenheid van politiek en onderwijs stimuleren
• Toegankelijk maken van informatie, lesmateriaal en geld 

Doe mee!

Wil jij ook dat elk kind toegang krijgt tot een schooltuin? Laat je gegevens achter, blijf betrokken en draag bij aan onze missie. Je ontvangt dan de laatste ontwikkelingen rondom schooltuinen, inspiratie en praktische informatie om zelf aan de slag te gaan.

Onze partners

East-West Seed
Koppert Cress
IVN-01
Beleef-en-Weet
GDO3-01

Neem contact op!

Wil je meer weten over Alliantie Schooltuinen? Neem gerust contact met ons op!