Elk kind een schooltuin

De Alliantie Schooltuinen zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO, IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed). 

Onderzoek

Leerkracht wil graag schooltuinieren, maar heeft amper mogelijkheid

DUO Onderwijsonderzoek heeft voor ons de Nederlandse schooltuinen in kaart gebracht. Hoeveel leerkrachten hebben toegang tot een schooltuin, wat vinden zij ervan en wat is er nodig om het gebruik te stimuleren?

De resultaten laten zien dat er grote draagkracht is onder leerkrachten: zij vinden schooltuinieren belangrijk en willen er mee aan de slag! Helaas heeft maar minder dan de helft toegang tot een schooltuin en is er behoefte aan meer tijd en ondersteuning.

OA_meisje-aardappels

Waarom een schooltuin?

 

Schooltuinieren draagt bij aan een gezonde samenleving. In de schooltuin ontwikkelen kinderen een gezonde smaakvoorkeur. Het zelf geteelde worteltje smaakt immers het allerlekkerst! Dat zien we in de praktijk en is bewezen via onderzoek. Dankzij schooltuinieren leren kinderen over zaaien en planten, hoe je een tuin onderhoudt en over het belang van bodemdieren en een gezonde grond. Ze leren hoe je groenten moet oogsten en hoe je van die oogst een lekkere, gezonde maaltijd kunt bereiden. In de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen.

 

Schooltuinieren draagt dus bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezonde voeding en zorgt ervoor dat kinderen gezonde en duurzame keuzes maken over wat ze eten. Dat is goed voor de gezondheid, maar ook voor de natuur en biodiversiteit, voor het klimaat en tegen voedselverspilling.

 

Ook sociale aspecten krijgen in de schooltuin volop de aandacht: samenwerken met klasgenoten, geduld hebben en verantwoordelijk nemen. In de schooltuin ontstaat ook verbinding tussen verschillende generaties, tussen mens en natuur en tussen scholen en omwonenden. De Alliantie Schooltuinen vindt dat elk kind recht heeft op een schooltuin.

Wat willen we bereiken?

• Inzicht in behoeften van en barrières voor het onderwijs
• Een actief netwerk van ondersteuners
• Zichtbaarheid van activiteiten in de schooltuin
• Betrokkenheid van politiek en onderwijs
• Toegankelijkheid van informatie, lesmateriaal en geld 

Doe mee!

Wil jij ook dat elk kind toegang krijgt tot een schooltuin? Laat je gegevens achter, blijf betrokken en draag bij aan onze missie. Je ontvangt dan de laatste ontwikkelingen rondom schooltuinen, inspiratie en praktische informatie om zelf aan de slag te gaan.

Onze partners

East-West Seed
Koppert Cress
IVN-01
Beleef-en-Weet
GDO3-01

Neem contact op

Wil je meer weten over Alliantie Schooltuinen? Neem gerust contact met ons op!