Lege schooltuin in de winter? Vang tijdelijk kleine boompjes op!

In het schooltuincomplex De Veldschuur in Bemmel staan 3.500 boompjes geduldig te wachten op hun toekomstige eigenaar. De boompjes, die anders zouden zijn vernietigd, logeren hier tot 16 december. Dan worden ze opgehaald door particulieren en organisaties die hun omgeving willen vergroenen.

In veel schooltuinen stoppen de activiteiten na de herfstvakantie. Dat betekent dat de schooltuin vanaf dan leeg staat, op wellicht wat verdwaalde wintergroenten na. Bij schooltuincomplex de Veldschuur hebben ze een mooie oplossing bedacht: de schooltuin (met 150 tuintjes van 4m2) wordt in de winter een heuse bomenhub. Een plek waar duizenden kansarme boompjes tijdelijk ingekuild worden om later door hun nieuwe eigenaren opgehaald te worden.

Meer Bomen Nu

Ewald Nijenhuis is aanspreekpunt voor de bomenhub in Bemmel. Hij vertelt: ‘Het idee komt van Stichting Meer Groen. Samen met Urgenda en Caring Farmers hebben zij de landelijke stichting Meer Bomen Nu op gericht. Door het hele land oogsten duizenden vrijwilligers in natuurgebieden kansarme zaailingen van bomen. Deze zaailingen zouden anders vernietigd worden. Hartstikke zonde om iets wat de natuur ons gratis geeft, zomaar weg te gooien. Er zijn genoeg plekken waar de biodiversiteit wel wat omhoog kan. We zijn nu twee jaar bezig en het is een groot succes: het eerste jaar hebben we 8.000 boompjes een nieuwe eigenaar bezorgd, afgelopen jaar 9.000.’

Gratis vergroening én educatie

Met het project in Bemmel slaan ze twee vliegen in 1 klap: particulieren en organisaties krijgen gratis en voor niets een of meerdere boompjes en voor de kinderen van de schooltuin is dit een leuke vorm van educatie. Ewald gaat verder: ‘Het is een prachtige aanvulling op het schoolprogramma. Zo was er vorige week bomenplantdag en heeft de helft van de basisschoolklassen boompjes geplant en is de andere helft op bomenexcursie in de wijk gegaan. Na de pauze wisselden ze om.
Ook voor leerlingen van het voorgezet onderwijs kan het een mooie manier zijn om iets te leren. Zo hebben we nu vmbo-leerlingen die een eigen bomenhub met 150 boompjes starten. Ze gaan die vervolgens uitdelen tijdens een ouderavond. Zo leren ze een project opzetten en tegelijkertijd krijgen ze ook meer kennis over bomen, want ze moeten natuurlijk wel weten wat ze precies weggeven.’

Ook bomenhub worden?

De schooltuin is een perfecte plek om de boompjes tijdelijk te laten logeren. In elke tuintje van 4m2 passen met gemak 200 kleine boompjes. Ewald: ‘Hoe dichter je de boompjes op elkaar propt hoe beter. Zo worden de wortels goed beschermd en houden ze elkaar warm.’ Uiteindelijk moeten alle boompjes begin maart weg zijn als het moestuinseizoen weer start.

Wil jij als schooltuin ook een tijdelijke bomenhub zijn? Neem dan contact op met Stichting Meer Bomen Nu.