Bouillonbazen maken bouillonpasta

Op de Gaasperdam schooltuin leerde schooltuinmeester Robin van Lohuizen de kinderen van Montessorischool de Scholekster deze week hoe ze de laatste restjes oogst uit de schooltuin omtoveren in bouillonpasta, een basis voor een lekkere pan soep.

Het is volop oogstseizoen in de schooltuin en dat betekent ook dat voor veel jonge tuiniers het einde van de schooltuinervaring eraan komt. Met de restjes van je tuin, het laatste preitje, uitje, een stukje pompoen en wat kruiden maak je een schat voor de kinderen.

Oogst uit eigen tuin

In de bouillonpasta gaat allerlei lekkers uit de tuin:
Pompoen, prei, courgette, wortel, ui, lavas, bladselderij, tijm, peterselie, salie, (rode) peper en natuurlijk zout.

 

De ingrediënten worden voor de bouillonbazen in spé zorgvuldig kleingesneden en geknipt. 

Met een groepje van 4-5 kinderen, verzamelen de kinderen zo ongeveer 240 gram fijngesneden bouillongroenten en kruiden.

Koken betekent ook rekenen 

Bij de groenten en kruiden gaat 12% zout. Het afwegen en uitrekenen hoeveel zout er precies in moet levert een mooie praktische rekenoefening op. Geoefende rekenaars kunnen zelf uitrekenen hoeveel 12% is. Dat kan eventueel al vantevoren, samen in de klas.

Bij de tuinles schatten de kinderen hoeveel zout precies nodig is bij hun precieze gewicht aan groenten. Op de weegschaal moet dan natuurlijk uitgerekend worden tot hoeveel het totale gewicht moet worden.
“We hebben 237 gram groente. Dat betekent dat we ongeveer 29 gram zout moeten toevoegen, hoeveel is dat in totaal?”

Fijnhakken maar! 

Wanneer het zout is toegevoegd komt het mooiste deel: fijnhakken in de hakmolen. Elk kind wil trekken natuurlijk, want de ronddraaiende mesjes zijn magisch.

Ieder een eigen potje met groenten 

En dan nog even op de foto natuurlijk, met je eigen potje, in je eigen tuintje. Dit is Aylin.


Haar tuintje ligt heel toevallig precies naast het tuintje van haar vriendinnetje die in een andere klas ligt. Ook daarom is de schooltuinles natuurlijk het allerleukste moment in de week.

Oogsten uit eigen tuintje 

Als alle kinderen voorzien zijn van een eigen potje is het tijd voor de oogst uit eigen tuin. Zeven rode pepers, handenvol paarse toverboontjes (bij het koken veranderen ze van kleur) en prachtige, dikke preien voor elk kind. Dat wordt smullen.

Volgende week worden de overblijfsels van de bouillonpasta gebruikt voor grote pannen schooltuinsoep. Dat wordt smikkelen!