Dol op moestuinieren en werken met kinderen? Word moestuincoach!

Ben jij dol op moestuinieren en vind je het leuk om met kinderen te werken? Dan is moestuincoach iets voor jou! Ondertussen lopen er al 350 opgeleide moestuincoaches rond in heel Nederland. Ben jij de volgende? Meld je aan voor een van de moestuincoachopleidingen in Drenthe, Groningen, Limburg of Noord-Brabant.

De Alliantie Schooltuinen valt onder het programma Jong Leren Eten. Voor Jong leren Eten zijn in iedere provincie in Nederland makelaars actief die voedseleducatie voor kinderen en jongeren stimuleren. Schooltuinieren is daarbij één van de speerpunten.
Vanuit scholen kwam de vraag binnen bij Jong Leren Eten om te helpen bij het ondersteunen van het moestuinieren. Al snel bleken er in de praktijk te weinig mensen actief te zijn en kennis te hebben van hoe dit aan te pakken.

Opleiding tot moestuincoach

In 2018 hebben de makelaars van provincie Noord-Brabant het initiatief genomen om door IVN Natuureducatie en Velt vzw een opleiding ‘moestuincoach’ te laten ontwikkelen. In navolging op dit initiatief zijn de afgelopen vijf jaar door bijna heel Nederland verschillende opleidingen gegeven en meer dan 350 coaches opgeleid. Ook dit jaar staan er vier nieuwe opleidingen in de planning.

Hoe ziet de opleiding eruit? 

De opleiding tot moestuincoach bestaat uit een trainingsprogramma van vier dagen, waarbij zowel de organisatie, de teelttechnische kant als het lessen maken en geven in de schooltuin behandeld worden. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Deelnemers interviewen een bestaande schooltuin, maken een teeltplan dat past bij het ritme van de school en maken en verzorgen een gastles op een school.

Na de opleiding 

Na de opleiding gaan de moestuincoaches aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang op het gebied van  moestuinieren, die gaan over het opzetten en het onderhouden van een schooltuin. Daarnaast bestaat er een netwerk, zowel lokaal als landelijk, van moestuincoaches die elkaar helpen bij inhoudelijke en praktische vragen.

Meld je aan! 

Heb je ook ambitie om actief te worden bij een schooltuin en wil je daar meer over leren? In de provincies Drenthe en Groningen starten op korte termijn opleidingen waarvoor de inschrijving geopend is. Er is plaats voor maximaal 22 mensen, dus schrijf je snel in!

Interesselijst 

Ook in Noord-Brabant, specifiek in regio Noordoost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg gaan in 2024 opleidingen starten. De data en locaties worden op korte termijn bekend gemaakt. Voor deze provincies kun je je alvast op de interesselijst inschrijven.