Week van de Schooltuin: "Je kunt ontzettend veel educatieve dingen verzinnen rondom de pieper"

De vereniging Leidse Schooltuinen is helemaal enthousiast over de pieper als het centrale thema van de Buitenlesdag die aan de Week van de Schooltuin is gekoppeld. Ze hebben dan ook allerlei leuke ideeën bedacht waar de scholen mee aan de slag kunnen straks in april.

Marian Kathmann werkt als natuur- en duurzaamheidseducator bij de gemeente Leiden en is coördinator van de vereniging Leidse Schooltuinen. Vanuit haar rol bij de gemeente stimuleert Marian scholen aan de buitenlesdag en de Week van de Schooltuin mee te doen. Marian vindt het een geweldig idee dat de pieper een glansrol krijgt tijdens de buitenlesdag. “De aardappel is heel makkelijk te kweken, niet alleen in de volle grond maar ook in pot of zelfs in een zak waar bijvoorbeeld eerst potgrond in zat. Elke school, ook degenen zonder schooltuin, kan hier dus aan meedoen. Er zijn zelfs speciale aardappelemmers met kijkgaten, zodat kinderen het groeiproces van de groente kunnen volgen.”

Ideeën voor lessen rondom de pieper

“Het is echt zo’n leuk thema”, vervolgt Marian. “Je kunt er allerlei educatieve dingen omheen verzinnen. Denk maar aan een les over de Hollandse pieper, die helemaal niet zo Hollands is als wij vaak denken. Hij komt namelijk uit Zuid-Amerika. Voordat je hem in de grond stopt, kun je hem samen met de kinderen eens van dichtbij bestuderen. Hij heeft een naveltje waarmee hij aan de plant vastzat, er zitten ogen aan die gaan uitlopen en hij heeft donkere stipjes als ademopening. Wat ook leuk is om te doen: een paar dwarsschotjes in een schoenendoos maken en 1 opening erin waar het licht binnenkomt. De aardappel die je erin legt, gaat op zoek naar licht en maakt talloze uitlopers die kronkelen naar het licht. Voor kinderen fascinerend om deze wirwar te zien. En hoe bijzonder is het dat het blad en de bloemen giftig zijn, maar je de aardappel zelf gewoon kunt eten?”

De pieper het hele jaar in de schijnwerpers

De vereniging heeft besloten om de pieper als thema te nemen voor heel 2024. Marian: “Voor kinderen is dit een superinteressante groente. Het oogsten is natuurlijk één groot feest, want dan kunnen ze schatgraven. Na de oogst kun je ze wegen: je stopt 1 aardappel in de grond en daarna komen er meer uit. Hoeveel kilo oogst levert 1 aardappel op? Qua oogst hoef je niet per se te wachten tot na de zomervakantie. Je kunt ook eerder oogsten, wantkrieltjes zijn natuurlijk ook gewoon eetbaar.
En er komen ook aardappelplantjes op in de schooltuin op hele andere plekken, omdat er dan een aardappel vergeten was in het vorige jaar. Als je die opgraaft, kun je laten zien dat er al hele kleine witte bolletjes aanzitten: de mini-aardappels.”

Hulp voor scholen

Als scholen hulp nodig hebben tijdens de Buitenlesdag en Week van de Schooltuin kunnen ze dat aanvragen via Marian. Zij heeft een heel netwerk aan partners die bijvoorbeeld stagiaires kunnen regelen. Maar ook moestuincoaches die opgeleid zijn door IVN Natuureducatie zetten zich graag in voor het schooltuinieren en zitten in haar netwerk. Marian: “Ik hoop dat er uiteindelijk een stuk of 10 Leidse Scholen meedoen aan de Buitenlesdag en de Week van de Schooltuin. Want de missie ‘Elk kind een schooltuin’ steun ik van harte.”

Inspiratie opdoen of een vraag? Neem dan een kijkje op Schooltuinenleiden.nl.