Schoolmoestuin in de winter: volop oogsten en voorbereiden op aankomend seizoen

Het is eind januari, maar de schooltuin van basisschool de Fijne Aarde in het Brabantse Fijnaart staat nog bomvol. Een kwestie van goed plannen en een enthousiaste moestuinjuf die het liefst het hele jaar door schooltuiniert.

Al 4 jaar is Angéla van der Vliet moestuinjuf op de school bij haar om de hoek. Ze vertelt: ‘Een aantal jaar terug kreeg de school een groen schoolplein en opperde ik bij de directrice dat het leuk zou zijn om een moestuin aan te leggen. Ik had daarvoor zelf een grote volkstuin gehad, maar dat groeide me boven het hoofd. Ik merkte dat ik het moestuinieren vreselijk miste. De directeur zei: “Daar hebben we geen tijd voor”. Waarop ik reageerde met: “Ik wel”. En zo ontstond de schooltuin met 6 bedden van 4,5 m bij 1,2 m.”

Ieder kind twee keer aan de beurt

Elke week moestuiniert Angela met de kinderen in de schooltuin, in groepjes van 5. Meestal een half uur per groepje, maar als het veel werk is soms ook langer. Angéla: “Ik zorg dat elk kind, van kleuter tot 8e groeper, elk jaar minimaal twee keer aan de beurt komt.

Bijna alle kinderen vinden het superleuk. Er zijn zelfs kinderen die thuis iets opkweken en vragen of het ze het in de schooltuin mogen uitplanten. Zelf geniet ik er ook enorm van. Het geeft me ontzettend veel energie.”

Winteractiviteiten voor de kinderen

“Ook in de winter is er genoeg te doen in de moestuin”, gaat Angela verder. “In december stoppen we er normaal nog bloembollen, knoflook en plantuitjes in. Omdat het dit najaar zo ontzettend nat was, zijn we eerder gestopt. Gelukkig zijn er nog genoeg andere dingen te doen voor de kinderen in de winter: het gereedschap alvast schoonmaken en compost over de bodem verspreiden. Zo leren kinderen ook verantwoordelijkheid te nemen voor de tuin. Omdat we maar 1 compostbak op het schoolplein hebben staan, maken we ook nog compost in de klas. Kinderen mogen groente, tuin- en fruitafval van thuis mee naar school nemen. Dat vinden ze helemaal geweldig. In het vroege voorjaar laat ik de kinderen binnen tuinkers zaaien.”

Alles kweken én proeven

Ondertussen heeft Angela net haar moestuinplan gemaakt. “Ik volgde vorig jaar een online cursus en nu weet ik precies hoe dat moet. Het kost me helemaal niet veel tijd meer.

We zetten echt alles wat je maar kunt verzinnen in de moestuin: van sla en boontjes tot komkommer en tomaat. Ik wil ze zoveel mogelijk groenten laten zien. De kinderen mogen meebeslissen over welke groenten we erin zetten. Dat zijn soms ook minder bekende groenten die ze nog nooit gegeten hebben, zoals citroenkommer en muismeloen.
Ze willen alles proberen, ook eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers en viooltjes. Naast eetbare bloemen hebben we er ook plukbloemen instaan, die ze dan mogen plukken voor in de klas.”

Oogsten in de winter

Angela sluit af: “Op dit moment oogsten we nog volop uit de schooltuin: boerenkool, veldsla, rucola, prei, palmkool, snijbiet, bietjes, wortels en knolselderij. Ik vind het zonde om de tuin in de herfst al kaal te hebben staan. Wat mij betreft schooltuinieren we het hele jaar door.”

Je kunt Angela’s schooltuinavonturen volgen op Instagram.