Almeerse wethouder Luijendijk: ''Verbinding met de bodem en gezond voedsel moet er weer komen''

‘Ik heb een schooltuin, een schooltuin met de klas.’ Met het zingen van een lied en de lancering van het stadsbrede project ‘Schooltuinieren in Almere’ is maandag 8 april de landelijke Week van de Schooltuin 2024 officieel geopend. Wethouder Jesse Luijendijk benoemde het van belang dat kinderen zelf leren om hun eten te verbouwen. ”Die verbinding met de bodem en gezond voedsel moet er weer komen.”

Op kinderboerderij Den Uylpark gingen de wethouder en 60 leerlingen van het Taalcentrum in de nieuwe moestuin op de knieën om een gat te graven en aardappels te poten, onder het motto Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper!

Brede ervaring opdoen

Met het schooltuinenproject willen centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie Stad & Natuur en de gemeente Almere zoveel mogelijk Almeerse kinderen bereiken en hen verbinden met hun voedsel, de aarde én elkaar. Willemijn Huizenga van Stad & Natuur vertelt over de meerwaarde van dit project: ”Door een schooltuin stap je in meer dan alleen een wereld waarin kinderen ontdekken hoe zaadjes uitgroeien tot boontjes en dat zelf geoogste groente en fruit superlekker zijn! Leerlingen ontwikkelen namelijk ook teamwork, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en respect voor de natuur. Door contact met een groene omgeving en de oorsprong van voedsel komen kinderen weer dichter bij de natuur en hun eten.”

Een groene en gezonde toekomst

Schooltuinieren en het voedselonderwijs dat daarbij hoort, vormen de bouwstenen voor een groene en gezonde toekomst. ”Dit project wordt breed gedragen in ons gemeentebestuur, omdat er heel veel beleid samenkomt. Ook scholen zijn enthousiast. Ik ben blij en trots dat we dit samen met Stad & Natuur voor elkaar gekregen hebben”, aldus wethouder Jesse Luijendijk.

”We willen hiermee ook kinderen bereiken die in een versteende omgeving wonen of van huis uit niet meekrijgen waar hun eten vandaan komt. Ons doel is dat uiteindelijk alle scholen de schooltuinervaring kunnen bieden voor een blijvend effect. Ik heb er zelf vanuit mijn jeugd warme herinneringen aan.”

De wethouder heeft nog een tip voor andere gemeenten: ”Gewoon beginnen, ook als onderdeel van het vergroenen van schoolpleinen. Je ziet andere scholen vanzelf enthousiast worden.”

De Grote Pieperles

De lancering van ‘Schooltuinieren in Almere’ viel samen met de landelijke opening van de ‘Week van de schooltuin’ waaraan dit jaar maar liefst 85.455 leerlingen meedoen. De campagne is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Zij vinden dat ieder kind in de basisschoolleeftijd toegang moet hebben tot een schooltuin.

”Net als aardappels hebben wij groeikracht en een vruchtbare voedingsbodem nodig. Gemeenten spelen daar een belangrijke rol in”, aldus Marieke Dekker namens de campagne. De hele week, van 8 t/m 12 april, worden in het hele land samen met de Nationale Buitenlesdag aandacht besteed aan schooltuinieren en tienduizenden aardappels gepoot tijdens de Grote Pieperles.

Wethouder Jesse Luijendijk van Almere, Liesbeth Bronkhorst, directeur van Stad & Natuur Almere en Marieke Dekker van de Week van de Schooltuin (vlnr).