Mariëtte van Leeuwen helpt bij schooltuinles in Leiderdorp

Gedeputeerde Zuid-Holland werkt mee aan grote aardappeloogst

Haar drukke baan bestaat dikwijls uit vergaderen van 8:00 tot 22:00 en heel veel stukken lezen. En dus is een uitstapje in de schooltuin echt een feestje. Nadat Mariëtte van Leeuwen vragen vam de kinderen van basisschool de Hasselbraam heeft beantwoord, popelt ze dan ook om te starten met de schooltuinles. 

Schatgraven in goed pieperjaar

Vol enthousiasme steekt de gedeputeerde haar riek in de grond om de aardappels los te woelen. Tuintje voor tuintje begint daarmee voor de kinderen het schatgraven. 2025 blijkt een geweldig aardappeljaar. Elk kind komt vandaag thuis met 3 tot 4 kilo prachtige piepers.

Burgemeester Tjarda Struik komt vaker in de schooltuintjes en verwelkomde haar collega-bestuurder. Mariëtte en Tjarda wisselden ervaringen uit en werden zichtbaar geïnspireerd door het enthousiasme van de kinderen en vrijwilligers om hen heen. Een prachtig zonnetje en de paradijselijke omgeving maakten het gezellige schooltuinsfeertje af.

Schooltuinboost Zuid-Holland

Het bezoek van de gedeputeerde aan de Leiderdorpse schooltuinen staat in het kader van het project ‘Schooltuinboost Zuid-Holland’. De provincie wil Zuid-Hollandse gemeenten en scholen stimuleren om (meer) te gaan schooltuinieren. Gemeenten of scholen kunnen een beroep doen op extra helpende handen en expertise om zo een stap verder komen met schooltuinonderwijs. De provincie heeft in totaal 125.000 euro budget vrijgemaakt om tot eind 2026 het schooltuinonderwijs in Zuid-Holland een boost te geven.

Gemeentesteun onmisbaar voor de schooltuin

Om schooltuinieren mogelijk te maken is steun van de gemeente onmisbaar. In Leiderdorp maakte de gemeente ruim 20 jaar geleden een prachtig stuk grond beschikbaar in stadspark de Bloemerd. Elk jaar subsidieert de gemeente het tuinieren bovendien. De lessen, het onderhoud en de organisatie worden door vrijwilligers gedaan. De subsidie wordt ingezet voor zaden en plantmateriaal, gereedschappen en onderhoud. Alle Leiderdorpse scholen komen elk jaar met groep 6 naar de schooltuintjes, waar elk kind een eigen stukje grond van ongeveer 4 m2 krijgt. Het schooltuinseizoen start in april en de kinderen ronden het af aan het eind van september, als ze in groep 7 zitten.

Gouden Wortel Publieksprijs

De Gemeente Leiderdorp won recent tijdens de Week van de Schooltuin de Gouden Wortel publieksprijs voor haar inspirerende manier van ondersteunen van het schooltuinieren.