Het initiatief voor de moestuin kwam van Stichting Biltsheerlijk. Willy Douma, voorzitter van de stichting vertelt: “Ons doel is dat alle kinderen in De Bilt een keer zaaien en oogsten in hun basisschooltijd en zo leren waar groente vandaan komt.” De stichting startte met financiële steun van de gemeente een pilot met 4 scholen, waaronder de Rietakker in De Bilt. Penningmeester Joanne: “Kinderen zitten heel veel binnen en ze moeten eigenlijk meer naar buiten en bewegen. Daar is een moestuin een perfecte plek voor. En je leert als kind ook nog over de natuur én mag je eigen groente opeten. Gezondheid en natuur horen bij elkaar, het zijn twee vleugels van één vogel. Met die twee kan hij vliegen.”
Bij gezondheid hoort ook voeding
Sebastiaan Klok, gymleraar op De Rietakker was meteen enthousiast over de schooltuin toen hij een bijeenkomst bezocht die Jong Leren Eten en de Stichting Biltsheerlijk organiseerden. Sebastiaan: “Wij zijn een Gezonde School, maar in mijn ogen is dat meer dan alleen bewegen en sport. Gezonde voeding hoort daar ook bij.”
Van radijsjes tot fruitstruiken
Met subsidie van de gemeente en Jong Leren eten is er op het terrein van zijn school een moestuin van ongeveer 25m2 aangelegd, deels in bakken en deels in de volle grond. De kinderen kweken onder andere aardappels, wortels, radijsjes, snijbiet, sla en bonen, maar er staan ook kruiden en fruitstuiken.
Sebastiaan: “Voor kinderen is het ontzettend goed om even uit dat klaslokaal te stappen en met hun handen in de grond te zitten. Daarna kunnen ze weer met een frisse blik terug naar hun werk in de klas. Ze leren overigens ook in de moestuin, bijvoorbeeld samenwerken.”
Hulp van moestuincoach
Via de stichting heeft de school moestuincoach Daryo Verouden in de arm genomen om hen vanaf maart 20 weken te helpen met een plan, de aanleg en de lessen. Sebastiaan: “Op die manier kost het ons als leerkrachten nauwelijks tijd en dat maakt de drempel stukken lager. Voor leerkrachten is het goed om af en toe toeschouwer te kunnen zijn. Zo zien we onze leerlingen op een andere manier. En het mooie is: de kinderen krijgen hun werk gewoon af, dus die tijd om naar buiten te gaan is er.”
Iedereen wil meedoen
Het onderhoud van de schooltuin doen de leerlingen zelf, samen met de moestuincoach. Elke groep heeft een eigen taak: de een zaait de tomaten voor en de ander maakt een bonenrek. De kinderen zijn razend enthousiast, vertelt Sebastiaan: “We zijn gestart met groep 4,5 en 6. Al snel wilden groep 7 en de kleutergroep ook. Die laatste had een pakket met bloemen aangevraagd, die de kinderen wilden zaaien. Groep 6 maakte een stuk vrij waar de kleuters konden zaaien. We kijken of groep 7 volgend jaar ook kan aansluiten. Nu paste het niet in het rooster.”
Toekomst schooltuinen
Sebastiaan gaat verder: “Ik hoor ook steeds meer ouders over de moestuin, dus het leeft echt. Op een crea-avond hebben zij bijvoorbeeld een insectenhotel gebouwd, dat nu in de moestuin staat. Ik heb gelijk via Jong Leren Eten subsidie aangevraagd voor volgend jaar, zodat het onderdeel wordt van ons schoolplan. Ik hoop dat de gemeente dit niet ziet als een eenmalige pilot, maar dat alle scholen dit uiteindelijk kunnen doen. Willy: “Het is mooi om te zien dat we met de stichting een zaadje hebben geplant voor de toekomst.”
Week van de Schooltuin 2023
Van 22-26 mei 2023 is het de Week van de Schooltuin en vinden er door het hele land leuke activiteiten plaats.