Welk informatiemateriaal helpt jouw gemeente of school om de volgende stap te zetten naar nóg meer of nóg beter schooltuinonderwijs?

Dit doet de Alliantie Schooltuinen

De Alliantie Schooltuinen zet zich in om elk kind in de basisschoolleeftijd toegang te geven tot een schooltuin.

We vinden het belangrijk dat kinderen in de schooltuin leren over de uitdagingen van nu en straks. Door zelf op een duurzame manier groenten te kweken krijgen kinderen meer begrip voor de natuur en alles wat leeft. De eigen oogst smaakt altijd lekker en helpt bij het ontwikkelen van een gezonde smaakvoorkeur.

In de schooltuin leren kinderen hoe ze groenten verbouwen, hoe de natuur daarin een rol speelt en ze leren de smaak van groenten waarderen, maar ze brengen ook basisvaardigheden in de praktijk. Daardoor blijft de theoretische kennis van bijvoorbeeld rekenen en taal beter hangen.

De Alliantie Schooltuinen streeft groei in schooltuinonderwijs na over twee assen

  1. Meer schooltuinen, meer schooltuinonderwijs. Hoe meer schooltuinen er zijn, hoe meer kinderen de kans krijgen om in de schooltuin te leren. Elke nieuwe schooltuin is een grote stap richting onze missie!
  2. Kwalitatief(ver) schooltuinonderwijs. We willen bijdragen aan kwalitatieve, waardevolle lessen in de schooltuin, zodat elk kind met veel plezier terugkijkt op de schooltuinles, maar ook op een plezierige manier heel veel leert.

Om onze doelen te realiseren doen we verschillende dingen:

a. We bouwen aan een netwerk van schooltuinenthousiastelingen uit het onderwijs, bij gemeenten en onder vrijwilligers en schooltuinprofessionals.
b. We ontwikkelen kennis en inspiratie om met ons netwerk te delen. We zijn actief op sociale media en op onze website en versturen elke twee maanden een nieuwsbrief.
c. We werken aan bewustzijn van de waarde van schooltuinieren.

Nieuw informatiemateriaal dat overtuigt, faciliteert of makkelijker maakt.

Voorde ontwikkeling van kennis en inspiratie / informatie – maken we op dit moment nieuwe plannen.

In 2025 willen we materiaal ontwikkelen dat de grootst mogelijke toegevoegde waarde heeft in het onderwijs en bij gemeenten: overtuigende teksten, materiaal om makkelijk en snel van starte te gaan, materiaal om deskundigheid te bevorderen, etc.

Wat we precies gaan maken, beslissen we graag nádat onze doelgroepen zich hebben kunnen uitspreken. Om die reden hebben we in februari een online bijeenkomst georganiseerd, die veel heeft opgeleverd. Daaraan voegen we heel graag ook jouw mening toe, die je via deze enquête kenbaar kunt maken.

Wil je meedenken over gewenste informatiematerialen? Je helpt ons enorm met het invullen van de enquete.

Actief meeontwikkelen

In fase 2 van dit project gaan we met een kleine projectgroep aan de slag om de materialen ook daadwerkelijk te ontwikkelen. In de enquête kun je aangeven of je daaraan zou willen meewerken.

Dankjewel voor jouw hulp alvast!