bostuin

Educatiecentrum Bostuin: “Bijna alle lessen kunnen buiten plaatsvinden, in beweging”

16 mei 2022

Maar liefst 3 hectare grond heeft Stichting Educatiecentrum de Bostuin in Blijham. Kinderen uit de omgeving van Oost-Groningen komen hier schooltuinlessen volgen, altijd gekoppeld aan het curriculum. Tjark Bos, een van de oprichters: “Hier kunnen kinderen hun eigen leerstijl ontdekkken, vertrouwen kweken en hun schoolprestaties verbeteren.”

3 hectare grond met onder andere: dieren, een voedselbos, moestuinen, een kas, een speelleerplein, poelen en klaslokalen. Dat is wat Tjark en Marleen Bos hebben gerealiseerd in hun achtertuin. Het begon allemaal in 2021 met hun oudste zoon die dyslectisch bleek te zijn. Tjark vertelt: “Op school lukten sommige dingen niet, terwijl hij thuis opdrachten als ‘haal 6 eieren uit het kippenhok en 12 tomaten uit de kas’ prima begreep. Sommige kinderen snappen iets pas als ze er beeld bij hebben. Toen kregen we het idee om hier buitenlessen voor schoolkinderen te organiseren.” En dat is een groot succes gebleken; in 2023 kregen Tjark en Marleen bijna 5.000 kinderen uit de regio op bezoek en er werken nu maar liefst 20 mensen voor hun stichting Educatiecentrum de Bostuin.

bostuin

Buitenlessen

Tjark gaat verder: “Sommige scholen denken nog steeds dat schooltuinieren een extra iets is en dus ook extra tijd kost, maar dat is niet zo. Bijna alle lessen kunnen gewoon buiten gegeven worden, in beweging. We hebben altijd contact met de school en vragen waar ze op dat moment mee bezig zijn, zodat we met onze schooltuinlessen aansluiten op hun curriculum. Zo kost het de scholen geen extra tijd en help je de kinderen die moeite hebben met leren uit een boek of vanachter een laptop. Op die manier geef je alle kinderen evenveel kans op ontplooiing. Ze kunnen hun eigen leerstijl ontdekken, krijgen vertrouwen en hebben betere schoolprestaties. Uit onderzoek blijkt bovendien ook dat er veel minder strubbelingen tussen kinderen zijn als ze leren in het groen.”

Eens in de 14 dagen organiseert de stichting ook intervisie-avonden voor stagiairs, docenten, studenten en vrijwilligers die groene lessen willen geven. Deze lessen worden gesubsidieerd door Jong Leren Eten en zijn daarom gratis.

Alles proeven

Kinderen leren in de Bostuin niet alleen moestuinieren, maar ook koken en proeven. Tjark: “Het mooie is dat kinderen alles willen proeven. Ook de kinderen die thuis geen sla of groenten eten. Degenen die het hardst roepen dat ze iets niet eten, eten uiteindelijk het meest. Vooral dingen als brandnetel en bloemen doen het goed. Het wakkert hun nieuwsgierigheid aan.

We zouden graag zien dat schooltuinieren een vast onderdeel van het schoolsysteem wordt en dat kinderen minimaal 1 seizoen op school moestuinieren. Kinderen moeten echt meer naar buiten. Zelfs in de winter zijn er dingen te doen. We proberen kinderen zoveel mogelijk stadia van het groeiproces te laten meemaken. Wat ik lastig vind om te zien is dat sommige kinderen door armoede geen laarzen of bijvoorbeeld een warme winterjas hebben. Door middel van donaties proberen we die hier zelf op voorraad te hebben.”

Educatiecentrum de Bostuin deed ook mee aan de Week van de Schooltuin. Meerdere locaties hebben meerdere groepen op bezoek gehad. Ze hebben geplant in de moestuinbakken en ook in potjes voor in het klaslokaal om te kijken hoe dat gaat. Met deze foto wonnen ze de fotowedstrijd van de Week van de Schooltuin.

bostuin

Toekomst

Komende periode ontwikkelt de Bostuin samen met het Waterschap, met wie ze samenwerken, een spel voor de tablet over de natuur in de omgeving: water, planten en bloemen. Tjark: “Er komen bordjes bij de bomen en planten met een verhaal over wat er in het verleden mee gebeurde en wat we er nu mee kunnen.”
In de toekomst willen we graag uitbreiden, zodat we een nog groter leslokaal hebben. Nu gebruiken we daar onze garage voor. En meer opslagruimte is ook fijn, want we bouwen bijvoorbeeld ook vogelhuisjes en insectenhotels met de kinderen.
Daarnaast willen we aan de slag met het conserveren van de oogst die over is, zoals wecken, jam maken en drogen. En we hebben nog veel meer leuke plannnen.”