Wortellesje: Gezonde wortelcake bakken (en opsmikkelen!)

In aanloop naar de Week van de Schooltuin en de grote wortelles op 22 mei, deelden we elke week een klein wortellesje op onze sociale media. Dit recept hoort bij het laatste wortellesje, donderdag 15 mei op de socials.
Lekker zeg, zo’n wortelcake. En deze is hartstikke gezond. Die kun je zelfs in je lunchbakje meenemen in plaats van een boterhammetje.
Met een beetje hulp bak je deze ook zo met de klas. Laat je de kinderen zelf het recept lezen en de ingrediënten afwegen, dan zijn ze ook bezig met begrijpend lezen én ze passen hun rekenvaardigheden toe.

Met de ingrediënten hieronder bak je 3 cakes, of je voegt alles samen in 1 heel grote vorm. Je kunt er ook muffinvormpjes mee vullen. (Let goed op de baktijd, de tijd van 30 minuten geldt bij een gewoon formaat cake. Het wordt iets korter bij muffins of juist iets meer als je een hele grote cake maakt).

Oven: voorverwarmen op 180 graden

Ingrediënten voor 27 stukjes (genoeg voor de hele klas).

Voor het beslag:

  • 300 gram volkoren bloem (eventueel spelt)
  • 300 gram wortel
  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 15 dadels
  • 150 ml halfvolle melk
  • 60 walnoten (eventueel een paar extra voor de garnering)
  • 3 theelepels kaneel
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 3 theelepels vanilleessence
  • 3 theelepels bakpoeder
  • Een flinke snuf zout.

Voor de frosting:

  • 300 gram roomkaas (light)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 6 dadels
  • 3 theelepels citroensap
  • 1,5 theelepel vanilleessence
  • een beetje kaneel

Verdeel eventueel de ingredienten voor het beslag in 3 gelijke porties, zodat 3 kinderen (of duo’s) ieder in een kom het beslag kunnen mixen.

Stap 1: Bereiding van het beslag.

Mix het volkoren bloem, kaneel, speculaaskruiden en zout door elkaar. In de keukenmachine meng je de banaan, het ei, de dadels, melk en vanille tot een glad mengsel. Voeg de droge delen en het natte mengsel samen en roer tot een beslag. Rasp de wortels en voeg toe aan het beslag. Hak de walnoten fijn met een groot mes of in een hakmolentje (niet al te klein maken!) en voeg ook toe. Let op! Houd een paar hele walnoten over voor de garnering.

Stap 2: Bakvorm voorbereiden

Bekleed een grote bakvorm (of 3 gewone) met bakpapier en vul met beslag. Bak 30 minuten in de voorverwarmde (180 graden) oven. Let op: de baktijd geldt voor een normale cakevorm. Heb je een extra grote? Verleng dan een beetje. Bak je muffins? Dan is de baktijd korter. Je checkt of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt ie schoon uit de cake? Dan is ie gaar.

Stap 3: Frosting maken

Doe alle ingrediënten voor de frosting in een keukenmachine en meng tot een glad geheel.

Stap 4: Smeren maar

Laat de cake afkoelen en besmeer dan met de frosting. Garneer met walnoten en wat geraspte wortel. Eet smakelijk!

Stap 5: Smullen!

Snijd de cake in zoveel stukjes als er kinderen in de klas zijn en vergeet de juf of meester niet! Deze cake kan ook als feestelijke vervanger van een boterhammetje tijdens de lunch worden gegeten. Wedden dat ie zo op is?