27 juni 2024

Heb jij de gouden tip voor het kweekgrasprobleem? Geef het door!

Compleet door kweekgras overwoekerde schooltuinen. De schooltuinleiders in de gemeente Amstelveen zitten met hun handen in het haar. “Er moet toch iets aan te doen zijn”, vraagt Sytske Romijn, die zich binnen de gemeente met de schooltuinen bezighoudt, zich vertwijfeld af. Ze is op zoek naar tips. Help jij haar uit de brand?

Al meer dan 30 jaar heeft de gemeente Amstelveen schooltuinen. “Het is hier een echte traditie”, vertelt Sytske. “Al jaren tuinieren alle kinderen uit groep 5 en 6 van dezelfde scholen op de drie locaties binnen de gemeente. Zelf werk ik hier nu 12,5 jaar en ik heb dit nog nooit meegemaakt. Natuurlijk hadden we altijd wel last van kweekgras, zoals in elke moestuin denk ik. Maar het was altijd een plukje dat we onder controle konden houden. Nu verspreidt het zich als een olievlek over alle schooltuinen. Op dit moment zijn ze compleet overwoekerd. Kinderen moeten echt zoeken voordat ze dat ene uitje gevonden hebben.”

Te veel stikstof in de bodem

Sytske lijkt de oorzaak te weten: elk jaar champignonmest toevoegen heeft gezorgd voor een bodem met veel stikstof. Maar die stikstof is niet voldoende beschikbaar voor de groenten die ze kweken. “We gaan bodemonderzoek laten doen en kijken hoe we de bodem kunnen verbeteren. Maar dat is natuurlijk een lange termijn oplossing, we zijn op zoek naar iets dat we nu kunnen doen,” verzucht ze. “Het is een 7-koppige draak: je hakt er één kop af en er komen er 7 voor terug. En natuurlijk is schooltuinieren voor kinderen altijd leuk, ook zonder oogst. Maar voor schooltuinleiders begint dit ontmoedigend te worden.”

 

Mail jouw tip(s)

En dus is Sytske op zoek naar schooltuinen waar ze korte metten hebben gemaakt met het kweekgras en hun tips willen delen. Heb jij de gouden tip(s)? Stuur dan een mail naar info@alliantieschooltuinen.nl.