handboek schooltuinen

Minister Piet Adema neemt Handboek Schooltuinen in ontvangst

11 april 2024

Vandaag was het zover: het Handboek Schooltuinen werd officieel gelanceerd en uitgereikt aan Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

‘School is voor kinderen heel belangrijk om te leren over gezond en duurzaam eten. Als ze dan ook nog eens met eigen handen in de aarde van een schooltuin kunnen wroeten is dat niet alleen leuk, het helpt ze ook echt om al op jonge leeftijd te leren hoe we ons voedsel verbouwen en dat we bewust met ons eten moeten omgaan’.

Met deze persoonlijke quote onderschrijft Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het belang van schooltuinieren in het net verschenen handboek Schooltuinen. Met de initiatiefnemers van Alliantie Schooltuinen mochten we vandaag op bezoek komen in zijn werkkamer om het eerste gedrukte exemplaar van het handboek persoonlijk aan hem uit te reiken en met hem in gesprek te gaan over dit onderwerp.

handboek schooltuinen

Belang van samenwerken

Rob Baan (eigenaar Koppert Cress), Hak van Nispen (directeur vereniging GDO/SME) en Jan Dijstelbloem (directeur IVN Natuureducatie) spraken met de minister over de samenwerking binnen de Alliantie die ervoor zorgt dat er slagkracht is om de missie om elk kind toegang tot een schooltuin te geven in de praktijk gebracht kan worden. LNV is een belangrijke ondersteuningspartner geweest om dit uit te kunnen voeren. De hoop is uitgesproken dat zij dit ook in de toekomst nog willen blijven doen.

Het Handboek Schooltuinen is een praktisch voorbeeld waar de samenwerking tussen al die partijen tot kan leiden. Naast het ophalen van bestaande kennis maakt de Alliantie het ook mogelijk dat deze vervolgens ontsloten wordt zodat lokale uitvoerders aan de slag kunnen.

Enthousiaste reactie

Annerie Rutenfrans van Adviesbureau Beleef en Weet mocht namens alle auteurs het handboek officieel uitreiken aan de minister. Minister Adema was blij verrast over de kwaliteit van handboek. Hij sprak zijn waardering uit over de praktische inslag en de handvatten die het biedt aan leerkrachten. Het boek krijgt een mooi plekje op zijn werkkamer. Hij kreeg nog een tweede exemplaar mee voor zijn vrouw, die in het onderwijs werkt en bij het afscheid nemen beloofde hij nog snel er voor te zorgen dat er ook in zijn woonplaats Drachten schooltuinen komen. Ook Caroline van de Plas maakte deze dag tussen de formatieonderhandelingen door nog even tijd om het handboek in ontvangst te nemen.

Alle bijdragers krijgen een gratis exemplaar

Het handboek Schooltuinen gaat vanaf vandaag op reis naar alle bijdragers in het boek uit de politiek, onderwijs en natuur- en milieueducatie, zodat we met een extra persoonlijke boodschap kunnen laten zien hoeveel mensen onze missie om elk kind toegang tot een schooltuin te geven, onderschrijven.

Download het handboek Schooltuinen gratis

Het handboek Schooltuinen is een zeer compleet handboek over alles wat komt kijken bij schooltuinieren. Van organisatie, aanleg onderhoud tot educatie. In dit boek zijn jarenlange kennis en ervaring uit de schooltuinpraktijk opgeschreven en gebundeld. Het is voor iedereen gratis te downloaden. De gedrukte versie koop je hier.