Zomervakantie, zo overleeft jouw schooltuin de vakantieperiode.

Elk kind verdient een schooltuin. Maar voor veel scholen of gemeenten, is de zomervakantie een zorg. Vooral als er nog geen schooltuin is, zien mensen de zomervakantie als een flinke belemmering om te starten. Wat doe je als de school 6 weken dicht is? Wie bekommert zich dan over je plantjes? We geven je 5 mogelijke oplossingen. Heb jij andere ideeën? Wij horen graag van je. Voeg ze toe aan de comments van dit LinkedIn bericht over de zomervakantie of mail ons op info@alliantieschooltuinen.nl.

1. Voorzomerse schooltuin april – juli

Door vroege gewassen te zaaien en planten, is het mogelijk om voor de zomervakantie de tuintjes leeg te maken. Eventueel kan er daarna een herfstgewas zoals pompoenen gezaaid worden. Dat kan wel een poosje toe met minder aandacht. Een alternatief is om in die periode groenbemesters te zaaien die mooi bloeien. Op deze manier wordt bijvoorbeeld in Gemeente Nijmegen gewerkt. Meer weten? Lees Hoofdstuk 4 van het Handboek Schooltuinen. 

2. Schooltuin open in de zomervakantie

De meeste kinderen gaan niet de hele zomer op vakantie. Als er enkele vrijwilligers zijn die de tuin op 1 moment in de week openstellen, kunnen de kinderen dan komen om te werken in de tuin. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Gemeente Leiden. Er wordt in de zomer niet gezaaid, maar soms wel geoogst en uiteraard gewied en bewaterd. Het is een fijne vakantieactiviteit voor de weken dat kinderen thuis zijn!

3. Schooltuin bewerken door BSO

In de vakantie gaan kinderen vaak naar de vakantieopvang van de BSO. Overleg met een BSO in jullie buurt of het mogelijk is dat zij in de zomervakantie de tuin bijhouden. Zo worden bovendien meer kinderen betrokken.

4. Buurtbewoners houden een oogje in het zeil

Een goede buur is goud waard! Buurtbewoners vinden het meestal geen probleem om een oogje in het zeil te houden. Misschien is er ook wel iemand die af en toe wat water wil geven. Het einde van het schooljaar is een mooie gelegenheid om buurtbewoners uit te nodigen voor een kopje koffie en hen de schooltuin te laten zien. Er zijn vaak mensen te vinden die het leuk vinden om een beetje mee te helpen

5. Vrijwilligers houden de tuin bij

Er zijn heel veel tuinenthousiastelingen te vinden die het leuk vinden om af en toe een uurtje mee te helpen, ook in de zomervakantie. Tuinieren groeit als hobby, maar niet iedereen heeft genoeg tijd voor een eigen moestuin. Een paar uur meehelpen in de zomervakantie is voor veel mensen dus een uitkomst. En misschien beloon je ze met een klein stukje oogst, of een gezellige borrel met toastjes met schooltuinkruiden/bloemenboter in september.

6. Combinatie

Natuurlijk kun je de bovenstaande suggesties combineren en wie weet zijn er in jouw buurt nog wel heel andere oplossingen.

Hoe gaat het bij jullie? Deel je vakantieoplossingen in de comments van dit LinkedIn bericht.