Nederlandse gemeenten: groeiend enthousiasme voor de schooltuin

27 juni 2024

Schooltuin onderdeel van gezonde voedselstrategie, focus op verbinding en participatie

Op 25 en 25 juni 2024 vond het VNG jaarcongres plaats. Op deze dagen ontmoetten ruim 3.000 burgemeesters, wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen en raadsgriffiers elkaar. Ze lieten zich inspireren door sprekers zoals Floris Alkemade, Mark Tuitert en Eric Scherder. Het thema van het congres was dit jaar ‘De kracht van verbeelding’. In onze stand op de beursvloer hebben we onze gasten geholpen om zich in te beelden op welke thema’s schooltuinen hun gemeente verder kunnen brengen.

Sharon Dijksma ontvangt uit handen van Lianne van der Kruk het Handboek Schooltuinen

VNG voorzitter en burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, bracht tijdens een van de pauzes op de beursvloer een bezoek aan de stand van de Alliantie Schooltuinen. Ze nam het onlangs gepubliceerde Handboek Schooltuinen in ontvangst.

 

Het belang van schooltuinieren in elke gemeente

Het beursteam van de Alliantie Schooltuinen sprak met burgemeesters, wethouders en raadsleden uit meer dan 100 gemeenten en daaraan gelieerde instanties. We spraken over de actuele stand van zaken in de schooltuin en over het belang van schooltuinieren. Daarbij onderzochten we de  gemeentelijke thema’s waar de schooltuin een bijdrage aan kan leveren:

  • Gezonde voedselstrategie (49)
  • Verbinding en participatie (44)
  • Gelijke kansen (33)
  • Hotspot biodiversiteit (29)
  • Bewust over water (22)
  • Basisvakken in de praktijk (18)

Nadat Eric Scherder op de tweede dag van het congres het belang van bewegen nog eens had onderstreept, ontdekten verschillende gemeenten dat dat een belangrijk thema is dat zou moeten worden toegevoegd.

Onze gasten plakten het thema met de hoogste prioriteit in hun gemeente in onze boom. Achter de thema’s staat het aantal stickers vermeld dat we aan het eind van de dag in onze boom telden.

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en voormalig voorzitter van de VNG plakt de sticker van zijn keuze in onze boom. Een moment later nam hij het Handboek Schooltuinen met enthousiasme in ontvangst.

Regionale aanjagers

Tijdens de gesprekken die we voerden ontdekten we dat veel gemeenten zich in de voorgaande jaren al hadden laten inspireren om te starten met schooltuinen. Andere gemeenten kunnen nog een helpende hand gebruiken. Speciaal voor gemeenten met een hulpvraag, zijn er dit jaar drie regionale aanjagers gestart. Het zijn alle drie mensen met veel kennis van wat er komt kijken bij schooltuinieren. Ze kunnen gemeentelijke initiatieven een kickstart helpen geven.

Daniek Bosch is actief in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland

Wieke Bonthuis helpt gemeenten in Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Hannelore Börger staat klaar om gemeenten uit Overijssel, Groningen, Friesland en Drenthe de helpende hand te bieden.

Team Alliantie Schooltuinen tijdens het VNG Jaarcongres

Schooltuinteam dag 1 vlnr: Manja van den Bos, Annerie Rutenfrans, Lianne van der Kruk, Daniek Bosch

Schooltuinteam dag 2 vlnr: Lianne van der Kruk, Wieke Bonthuis, Thijs van der Meulen