Schooltuintip: Bouillonpasta-les
Op veel schooltuinen worden deze weken de laatste restjes geoogst. Met die restjes maak je een heel leuke les! Deze schooltuintip is geïnspireerd door de bouillonpastales zoals die wordt gegeven op de Gaasperdam Schooltuin in Amsterdam. In 2023 woonde Lianne van de Alliantie Schooltuinen die les bij. Aan het einde van de les krijgt elk kind een klein potje met pasta mee naar huis, genoeg voor een pan soep voor 6-8 personen. De pasta is dankzij het zoutgehalte minstens een half jaar houdbaar.
Dit heb je nodig:
Verzamel verse groenten en kruiden met een sterke smaak. Denk aan: (knol)venkel, prei, ui, paprika, (winter)peen, snij-, bleek- en knolselderij, peterselie, chilipeper, dille, lavas, bladselderij, tijm, salie, basilicum, oregano etc. Kijk wat je nog hebt staan in de tuin en gebruik alles. Groenten met een iets mildere smaak, zoals courgette, pompoen of spitskool kun je ook verwerken, maar daardoor wordt je bouillonpasta iets wateriger.
Snijplanken, scherpe mesjes, hakmolentjes, een weegschaal, soepkommen, kleine schone potjes, een schattend rekenenkaart voor het toe te voegen zout (zie onder) en ingrediëntenlabels.