Schooltuintip: Bouillonpasta-les

Op veel schooltuinen worden deze weken de laatste restjes geoogst. Met die restjes maak je een heel leuke les! Deze schooltuintip is geïnspireerd door de bouillonpastales zoals die wordt gegeven op de Gaasperdam Schooltuin in Amsterdam. In 2023 woonde Lianne van de Alliantie Schooltuinen die les bij. Aan het einde van de les krijgt elk kind een klein potje met pasta mee naar huis, genoeg voor een pan soep voor 6-8 personen. De pasta is dankzij het zoutgehalte minstens een half jaar houdbaar.

Dit heb je nodig:

Verzamel verse groenten en kruiden met een sterke smaak. Denk aan: (knol)venkel, prei, ui, paprika, (winter)peen, snij-, bleek- en knolselderij, peterselie, chilipeper, dille, lavas, bladselderij, tijm, salie, basilicum, oregano etc. Kijk wat je nog hebt staan in de tuin en gebruik alles. Groenten met een iets mildere smaak, zoals courgette, pompoen of spitskool kun je ook verwerken, maar daardoor wordt je bouillonpasta iets wateriger.

Snijplanken, scherpe mesjes, hakmolentjes, een weegschaal, soepkommen, kleine schone potjes, een schattend rekenenkaart voor het toe te voegen zout (zie onder) en ingrediëntenlabels.

Zo ga je te werk

Laat de kinderen de groenten in stukjes snijden met een scherp mes op een snijplank. Elk groepje van 3-4 kinderen heeft genoeg aan 1 goede soepkom vol. Het is leuk als er veel verschillende groenten in zitten.

Elk groepje weegt de hoeveelheid groenten die ze hebben gesneden af. Vervolgens moet (schattend) worden uitgerekend hoeveel zout er nodig is. De pasta moet als deze klaar is 12% zout bevatten. Zie hieronder hoe je hier een praktische rekenles van maakt!

De in stukjes gesneden groenten en kruiden hevelen de kinderen vervolgens samen met het zout over in een hand-hakmolentje (zoals deze). Door aan het touw te trekken snijdt het molentje de groenten en kruiden nog veel kleiner. Het wordt een grove pasta. De pasta wordt verdeeld over kleine potjes, die allemaal worden voorzien van een ingrediëntenlabel en houdbaarheidsdatum (ca een half jaar). Succes verzekerd!

12% Zout toevoegen? Schattend rekenen en redeneren (kerndoel 28)

De bouillonpasta bestaat uit groenten, kruiden en zout. Om het lang genoeg houdbaar te maken weeg je de groenten af en voeg je 12% van het gewicht aan groenten toe als zout. Het zout zorgt voor de houdbaarheid én voor de zoute smaak die onmisbaar is in elke soep. Voor een hele pan soep heb je dus maar een paar lepels bouillonpasta nodig.

Op de Gaasperdam Schooltuin hadden de meesters en juffen voor een aantal gewichten het percentage alvast voorberekend. Wanneer de kinderen hun groenten wegen kunnen ze met het rekenhulpje zelf berekenen of schatten hoeveel zout ze moeten toevoegen. Zo werk je meteen aan kerndoel 28: Schattend rekenen en redeneren.