SchooltuinSTARTweken

Plannen tijdig klaar voor een succesvol schooltuinjaar

11 oktober 2024

Yes! Het zijn de SchooltuinSTARTweken. Wil je volgend jaar een succesvolle schooltuin? Dan begin je dus nu al. Wat je NU dan moet doen? Een begroting maken én zorgen voor de financiën om die rond te maken.

Schooltuinieren kost geld en tijd. Net als je rekenmethode, handvaardigheids- of andere lesmaterialen. Als je de schooltuin ziet als een basisvoorziening voor buiten onderwijs, waar kinderen leren over natuur, 🥕 gezonde voeding en basisvakken in de praktijk, ga je anders denken over de financiering ervan.

Lukt het niet om de schooltuin helemaal uit het reguliere schoolbudget te betalen? Dan zijn er veel mogelijkheden voor subsidies, donaties 🎁 of sponsoring. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet op onze pagina over subsidie voor de schooltuin. Heb jij aanvullende tips voor je schooltuincollega’s in Nederland? Mail ons jouw aanvulling via info@alliantieschooltuinen.nl.

7 tips om jouw schooltuinbegroting rond te krijgen

  1. Zorg voor een duidelijke begroting. Wat heb je nodig en wat kost dat? (Check het handboek schooltuinen – hoofdstuk 2 voor inzicht in wat kost wat).
  2. Check hoeveel ruimte er is in de school(koepel)begroting
  3. Overleg met de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Een schooltuin kan worden gefinancierd uit dezelfde budgetten waar de gymzaal, of het schoolgebouw uit komen, maar de gemeente kan ook een subsidie geven, ondersteunen bij het onderhoud of zorgen voor een goed stuk vruchtbare grond.
  4. Kijk of er mogelijkheden zijn voor een (eenmalige) ouderbijdrage.
  5. Maak een plan voor het aanvragen van subsidies of het deelnemen aan regelingen. Denk aan de Lekker naar buiten! subsidie, provinciale regelingen of deelname aan acties zoals Rabo Clubsupport.
  6. Organiseer een crowdfunding, sponsorloop of braderie
  7. Ga op zoek naar (lokale) bedrijven die de schooltuin kunnen steunen met geld, materialen of diensten. Je zult verrast zijn wat er mogelijk is!