Downloads en informatie Schooltuinfestival

We hadden een prachtige dag met elkaar. Op 10 april, op de Osdorp Schooltuin in Amsterdam, ontmoetten zo’n 80 schooltuinondersteuners uit alle hoeken van Nederland elkaar. Op deze pagina delen we nog wat informatie en links naar aanleiding van de presentaties en workshops.

Interactieve sessies blok 1 

Linnaeusklok en biologische klok

Professor Joke Meijer van het LUMC vertelde over haar onderzoek rond de biologische klok. We brainstormden over hoe we de kennis van de biologische klok bij planten kunnen gebruiken in de schooltuinen. Lees meer over de Linnaeusklok en download onderaan het leaflet.

Schooltuinlessen: Modelinterventie schooltuinen, kwaliteit en delen. 

In de druk bezochte sessie over schooltuinlessen vulden de experts elkaar aan. 

Kijk terug naar de presentatie die Arjan Klopstra gaf over de Modelinterventie Schooltuinen Update.

Bekijk de presentatie van Robin van Lohuizen van de Amsterdamse Schooltuinen – KOS.

Bekijk het Curriculum Schooltuinen Amsterdam (2021).

De presentatie van Natuurstad Rotterdam was bij publiceren van deze pagina nog niet beschikbaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Richard Buitendijk bij Natuurstad Rotterdam

Ondernemerschap en videocontent met De Moestuinman Simon Eurlings

Wil je meer leren over ondernemerschap of het maken van aansprekende videocontent als moestuincoach of schooltuinondersteuner? Volg Simon Eurlings op Instagram

Workshops 

Ingrediënten voor een pompoentunnel van wilgentakken

20 lange wilgentakken, tomatentouw, een grondboor en een zaagje. Samen met Wim Hilderink bouwde een klein groepje aan de pompoentunnen voor de Osdorp Schooltuin.

NIET Tuinieren – Door onderzoekend tuinieren. 

Download de informatie die bij de workshop van Hendrina en Ingrid hoorde hier: Onderzoekend Tuinieren workshop 2024

Gezonde bodem

Marc van Will en Arigje Breevaart verzorgden voor hun deelnemers een workshop gezonde bodem. Voor meer bodeminspiratie verwijzen we jullie naar de film Onder het Maaiveld, waarin zij een rol spelen. De link verwijst naar de IVN website, waar veel informatie en inspiratie rond de film te vinden is.

Brainstorm Week van de Schooltuin 2025

Alhoewel de brainstorm over de Week van de Schooltuin volgend jaar minder populair was dan de andere leuke workshops, willen we jullie het idee over het Guinnes Book of Records record ‘Tuinles’ niet onthouden. We gaan onderzoeken óf en hoe we dit zouden kunnen verbeteren. Bekijk het filmpje van de recordhouders in de VS.

Osdorp Schooltuin

Was je ook zo enthousiast over de prachtige Osdorp Schooltuin? Hier lees je er meer over.

Markt

Blijf op de hoogte!

Wil je onze digitale nieuwbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.